Natalia Gherman a ratat șansa de a deveni Secretar General al ONU. Postul va fi ocupat de portughezul Antonio Guterre

  • 06 Octombrie 2016 05:52
Natalia Gherman a ratat șansa de a deveni Secretar General al ONU. Postul va fi ocupat de portughezul Antonio Guterre

Fostul premier portughez Antonio Guterres va deveni, cel mai probabil, noul Secretar General al ONU, anunță Reuters, cu referire la diplomați. Niciunul dintre reprezentanții celor 5 țări membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU nu a folosit dreptul de veto pe care îl au pentru a vota împotriva lui Guterres.

Agenția Reuters îl citează pe reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vitalie Ciurkin, care a declarat că speră că Antonio Guterres va fi recomandat în unanimitate de Consiliu de Securitate, format din 15 membri.

„Astăzi, după al 6-lea tur de vot preliminar, avem un favorit clar și numele lui este Antonio Guterres”, a declarat Ciurkin jurnaliștilor, avându-i în preajmă pe toți ceilalți 14 membri ai Consiliului.

În mod tradițional, Consiliul de Securitate va adopta o rezoluție finală, mâine, pe 6 octombrie, urmând să recomande Adunării Generale a ONU să-l numească pe Guterres în funcția de Secretar General, începând de la 1 ianuarie 2017.

Antonio Guterres, în vârstă de 67 de ani, a ocupat postul de prim-ministru al Portugaliei între 1995 și 2002. El a fost, de asemenea, Înalt Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, din iunie 2005 până în decembrie 2015.

Guterres îl va înlocui pe sud-coreeanul Ban Ki-moon, care pleacă după două mandate de câte 5 ani fiecare.

Nouă persoane au candidat la postul de Secretar General al ONU, printre care și fostul ministru de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman. Ea a ieșit însă, de fiecare dată, ultima la voturile preliminare, înainte de votul de astăzi din Consiliul de Securitate.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:4,12 m/s
Mon
23
Tue
21
Wed
21
Thu
23
Fri
25
Arhivă Radio Chișinău