Natalia Gavrilița | R. Moldova trebuie să-și consolideze capacitățile de a răspunde climatului incert de securitate, chiar dacă este un stat neutru
-
13 Decembrie 2022 12:12
Una din cele mai mari provocări în calea integrării UE este războiul hibrid prin încercările de destabilizare și șantajul energetic, a atenționat premierul Natalia Gavrilița, astăzi, 13 decembrie, la Forumul de Integrare Europeană a Republicii Moldova 2022. R. Moldova trebuie să-și consolideze capacitățile de a răspunde climatului incert de securitate, chiar dacă este un stat neutru, a mai spus premierul. În același timp, ambasadorul UE la Chișinău, a subliniat că după miracolul din vară, atunci când Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat la UE, autoritățile trebuie să treacă la treabă și să pună accent pe calitate, nu doar pe viteză în realizarea reformelor, transmite Radio Chișinău.
Războiul hibrid care este purtat chiar la noi acasă, prin mijloace precum dezinformarea, incitarea la destabilizare sau recursul la energie ca armă, reprezintă una din cele mai mari provocări în calea integrării UE, a declarat premierul Natalia Gavrilița. Ea a atenționat că forțele pentru hoție și război vor să anihileze drumul Republici Moldova spre Uniunea Europeană. Natalia Gavrilița, a declarat obiectivul de integrare UE trebuie privit cu un amestec de optimism și realism.
„Este nevoie de o conjugare a tuturor eforturilor celor care împărtășesc crezul european, fie că vorbim de societatea civilă, mediul academic sau de sectorul economiei private”, a spus Gavrilița.
Șefa Guvernului a atenționat că situația de securitate din regiune la fel reprezintă, în acest moment, unul din principalele impedimente pentru integrarea europeană. Șefa cabinetului de miniștri a deplâns faptul că sincopele în aprovizionarea cu energie, survolarea și chiar căderea rachetelor rusești pe teritoriul Republici Moldova, în absența unei umbrele de securitate, ne face extrem de vulnerabili și amplifică efectele războiului hibrid.
Republica Moldova a avansat și a făcut multe lucruri importante, după ce în vară a primit statutul de țară candidată la aderare, și trebuie să facă parte din familia UE, însă e nevoie ca autoritățile să pună un mare accent pe calitate în acțiunile și deciziile pe care le iau pentru a parcurge cu brio drumul spre UE, a subliniat șeful delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, în cadrul forumului de Integrare Europeană a Republicii Moldova:
„Alt element – miracol versus muncă obișnuită. Da, a fost un miracol că suntem în 2022 și vorbim că Republica Moldova e țară candidat. Dar să nu uităm, după acest miracol, bucurie, să nu uităm să trecem la treabă, la lucrul ordinar, la lucrul obișnuit”, a declarat Jānis Mažeiks.
Totodată, șeful delegației UE a menționat că este important ca dorința integrării în UE să nu vină doar din partea politicienilor, ci și din partea cetățenilor.
În cadrul Forumului, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vladimir Cuc, a comunicat că, actualmente, toate autoritățile sunt axate pe îndeplinirea condiționalităților cerut de Comisia UE, după acordarea statului de țară candidat, în special cele ce țin de reforma justiției, lupta cu corupția, reforma administrației publice, aspecte ce țin de drepturile omului și alte domenii.
„Avem 60 de acțiuni, 35 din ele trebuie finalizate până la finele acestui an, circa 20 din aceste 35 sunt îndeplinite sau suntem pe ultima fază. Vor fi câteva acțiuni în întârziere, pentru că ele sunt foarte complexe”, a menționat Cuc.
O primă evaluare din partea Comisiei UE se așteaptă în primăvara anului viitor, iar în vară autoritățile trebuie să obțină rezultate maxime în îndeplinirea planului, astfel încât în iarna anului viitor să înceapă primele negocieri cu privire la aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.