Natalia Gavriliță, la forumul economic mondial de la Davos: Războiul din Ucraina și criza refugiaților au pus o mare presiune pe Republica Moldova

  • 24 Mai 13:31
Natalia Gavriliță, la forumul economic mondial de la Davos: Războiul din Ucraina și criza refugiaților au pus o mare presiune pe Republica Moldova

Războiul din Ucraina și criza refugiaților au pus o mare presiune pe Republica Moldova, care are resurse limitate. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Natalia Gavriliță, la forumul economic mondial de la Davos. Șefa Guvernului de la Chișinău a cerut sprijin bugetar direct și granturi, pentru ca banii să poată fi folosiți mai rapid. De asemenea, premierul a subliniat nevoia de investiții strategice, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova se confruntă cu probleme financiare, are cea mai mare inflație din Europa, de 27 %, iar despre creștere economică în condițiile războiului nu se poate discuta, deși prognozele înainte de război erau bune. Astfel a prezentat premierul Natalia Gavriliță situația economică a Republicii Moldova la forumul economic mondial de la Davos.

În cadrul unui panel de discuții despre migrație, Natalia Gavriliță a spus că la Chișinău este nevoie de investiții strategice și a îndemnat partenerii să ofere sprijin financiar direct, astfel încât banii să poată fi folosiți rapid.

„Este important nu doar să primim ajutor, dar e important și ce fel de ajutor primim. Asistența din proiecte sau împrumuturi este mai greu de absorbit. Noi cerem partenerilor noștri să ne ofere sprijin bugetar direct și sub forme de granturi, ajutor care să poată fi absorbit mult mai rapid și să fie orientat spre serviciile sociale, care sunt sub presiune acum. Dar cel mai important este că avem nevoie de investiții geopolitice strategice în mai multe sectoare: ne trebuie investiții în media, în sectorul energetic”.

Natalia Gavriliță a spus că în pofida multiplelor crize de care a fost afectată, Republica Moldova nu a încetat parcursul său european. Premierul a spus că s-au făcut progrese rapide la evaluarea judecătorilor și la curățarea instituțiilor de corupție.

Referindu-se la problema refugiaților, premierul Natalia Gavriliță a declarat că autoritățile de la Chișinău vor să reducă birocrația din procesul de integrare a migranților și de angajare a acestora în câmpul muncii. Șefa Guvernului a mai spus că guvernarea își dorește în continuare ca diaspora să se întoarcă acasă.

Vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis  Schinas a spus că și în Uniunea Europeană este timpul să fie depolitizat subiectul migrației.

„Migrația a fost mereu parte din ADN-ul european. Înțeleg că politicile de migrații afectează cumva inima suveranității naționale, sunt aproape de clivajele politice și sunt un subiect foarte accesibil pentru populiști, care propun soluții foarte simple pentru realității foarte complexe. Cred că acum este timpul să renunțăm la dramatizare și să detoxificăm politicile de migrație”.

Republica Moldova participă pentru prima dată în acest an la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
34,96
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,66 m/s
Wed
22
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău