Natalia Gavrilița: Cei care stau în spatele protestelor Partidului Șor și au comis ilegalități trebuie să fie pedepsiți

  • 06 Octombrie 2022 16:09
Natalia Gavrilița: Cei care stau în spatele protestelor Partidului Șor și au comis ilegalități trebuie să fie pedepsiți

Cei care stau în spatele protestelor organizate de Partidul Șor și au comis ilegalități trebuie să fie pedepsiți, a declarat astăzi de premierul Natalia Gavrilița de la tribuna Parlamentului, unde a venit să ceară prelungirea stării de urgență, transmite Radio Chișinău.

Întrebată despre protestatarii plătiți pentru a ieși la acțiunile de protest, fapt demonstrat recent de o investigație realizată de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă, șefa Executivului a declarat că organele de drept vor investiga lanțul de finanțare:

”Noi nu dorim să fim ca cei care organizează aceste proteste, care folosesc sărăcia oamenilor pentru a exprima doar disperarea lor. De la această tribună vreau sa asigur cetățenii că cei care au comis, sau comit ilegalități și se folosesc de oameni vor fi pedepsiți conform legii. Ne trebuie însă să colectam toate probelele. Organele de drept merg dincolo de aceste investigații ca să urmărească lanțul de finanțare. Nu e suficient să spui ca persoanele care au venit la proteste au fost plătite ci trebuie să pedepsești pe cei care stau în spate. Toate ilegalitățile de ordin mic sau mare vor fi pedepsite. Ne vom asigura că va exista aceasta finalitate” a declarat  Natalia Gavrilița.

La rândul ei, ministra de Interne, Ana Revenco a declarat că organele de drept documentează acest subiect, și în acest scop au fost formate echipe mixte între reprezentanți ai diferitor instituții de aplicare a legii.

Ziarul de Gardă a publicat recent o investigația care arată că protestatarii care și-au instalat corturi în centrul Chișinăului sunt plătiți pentru aceste acțiuni. Reporterii s-au infiltrat printre protestatari și au constatat că aceștia sunt aduși organizat și sunt plătiți de către reprezentanți ai Partidului Șor, condus de deputatul fugar, condamnat pentru escrocherie și spălare de bani.

Amintim că acțiunile de protest organizate de Partidul Șor au început pe 18 septembrie. 

Protestatarii au instalat mai multe corturi în fața Parlamentului, iar câteva sute de persoane se află permanent în aceste corturi. Pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate câteva incidente în care protestatari au fost acuzați de agresarea unor trecători sau a unor reprezentanți ai forțelor de ordine.

Din 18 septembrie, poliția a înregistrat 40 de proceduri contravenționale care se referă la nesubordonare, huliganism (urinat, fumat, vomitat, consum de alcool în loc public), ultragierea angajaților forțelor de ordine, prezența persoanelor cu antecedente penale în rândul protestatarilor, încălcarea legislației cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor în timpul activității de mediatizare a evenimentelor, etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău