Natalia Gavriliță a recunoscut că în timpul negocierilor cu Gazprom privind aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale au existat și discuții politice

  • 03 Noiembrie 2021 10:58
Natalia Gavriliță a recunoscut că în timpul negocierilor cu Gazprom privind aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale au existat și discuții politice

Premierul Natalia Gavriliță a recunoscut că în timpul negocierilor cu Gazprom privind aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale, au existat și discuții politice, însă nu a dat detalii. Ea a declarat într-un interviu pentru ProTV București că „ele au apărut în procesul de negocieri, noi le-am discutat. Guvernul de la Chișinău și-a spus poziția”.

Natalia Gavriliță a spus că „scopul Guvernului de la Chișinău a fost să mențină discuția în domeniul economic și comercial. Am găsit un punct de intersecție pe auditarea datoriilor. Trebuie să vedem cum facem cu separarea între MoldovaGaz și MoldovaTransgaz”,  a răspuns premierul R. Moldova.

Întrebată despre datoriile la gaze acumulate în regiunea transnistreană, de 7,5 miliarde de dolari, Natalia Gavriliță a spus că nu știe cine ar urma să le plătească. „Acest subiect ar putea sa fie discutat într-un arbitraj internațional. Este o datorie care s-a format din cauza deciziilor Gazpromului și nu pot fi datorii care sa fie plătite de Guvernul Republicii Moldova”, spune Natalia Gavrilita.

În același interviu, premierul Natalia Gavriliță a apreciat susținerea acordată în timpul crizei gazelor de către  prietenii Moldovei. „În primul rând Romania, țările membre  ale UE, Polonia, Germania. Am discutat cu instituțiile europene. Ucraina ne-a ajutat foarte mult. Vecinii ne-au ajutat foarte mult. Am avut volume de gaze naturale care au intrat în rețea pentru menținerea presiunii din Romania și din Ucraina. Pentru aceste tari volumele au fost mici, pentru noi au avut însemnătate mare. Am avut si expertiza din partea UE. Experții ne-au ajutat să înțelegem situația și să construim capacitați pe piața Spot”, a spus Natalia Gavriliță într-un interviu pentru ProTV București.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău