Natalia Davidovici: Lipsa unei statistici exacte împiedică implementarea politicilor de integrare educațională a copiilor cu sindromul Down

  • 10 Aprilie 2023 14:15
Natalia Davidovici: Lipsa unei statistici exacte împiedică implementarea politicilor de integrare educațională a copiilor cu sindromul Down

Rep. Moldova nu deține până în prezent o statistică exactă a persoanelor diagnosticate cu sindromul Down, iar integrarea acestora în centre de incluziune educațională este sinuoasă din lipsa personalului calificat, scrie Radio Chișinău.

Subiectul a fost discutat astăzi, 10 aprilie, în cadrul unei ședințe, inițiată de Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice, privind incluziunea socială a persoanelor cu sindromul Down. Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că lucrează la un proiect național privind digitalizarea bazelor de date, inclusiv coordonarea și formarea cadrelor didactice în domeniu.

Pentru a soluționa deficiențele din sistem, Rep. Moldova ar trebui să preia experiența unor state dezvoltate în ceea ce ține de implementarea bunelor practici în domeniu,  a menționat secretarul Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, Angela Munteanu-Pojoga:

„Toată lumea spune că noi am făcut legi bune, le avem cumva pe hârtie iar în realitate lucrurile nu stau chiar bine. Noi am inclus și copii cu autism, sau cu alte instituții, dar în același timp am înțeles că nu am asigurat asistenți pentru toți, și atunci a apărut acea întrebare, cum am implementat aceste legi?”, spune Angela Munteanu-Pojoga.

Lipsa unei statistici exacte împiedică implementarea politicilor de integrare educațională a copiilor cu sindromul Down, a comunicat deputata Natalia Davidovici, una dintre membrele fondatoare a Asociației „Copiii Soarelui”:

„În Rep. Moldova nu există o statistică (în domeniu n.r.). Când ne-am înființat ca asociație primul pas pe care l-am făcut am scris un demers către Biroul Național de Statistică, la care am primit răspuns că toate bolile mintale sunt incluse împreună și nu este o despărțitură pe segmente, de exemplu Sindromul Down. De fiecare dată când suntem întrebați câte persoane diagnosticate cu Sindromul Down sunt în Rep. Moldova, facem doar un calcul matematic, 50 înmulțim la X ani. Dar acest calcul nu este corect, pentru că într-un an se pot naște 50, în alt an 40, în alt an 60”,  a comunicat deputata Natalia Davidovici.

Una dintre problemele acute din domeniu este lipsa cadrelor didactice, spune Inga Grosu, șefă de secție la Centrul republican de asistență psihopedagogică:

„Avem variere de incluziune educațională, unde copiii nu sunt supravegheați de cadrele didactice de sprijin la ore, unde nu au asistență logopedică timpurie, chiar acolo avem o mare problemă. Avem nevoie de o dezvoltare a acestor servicii și de consolidarea specialiștilor. Pe lângă faptul că avem dezvoltate servicii la nivel de politici, legi, nu avem cadre didactice care să ofere aceste servicii”, spune Inga Grosu.

În prezent Ministerul Sănătății lucrează la un program național de digitalizare, care ar ameliora situația a menționat secretarul de stat, Alexandru Gasnaș:

„Digitalizarea sistemului medical, un proiect de suflet care deja s-a inițiat, și pe 2 mai vom avansa. Avem un road map (n.r. cartografiere) avem totul ca să digitalizăm aceste servicii. Atunci vom implementa și serviciile pentru fiecare categorie în parte”, a menționat Alexandru Gasnaș.

Potrivit datelor Asociației „Copiii Soarelui, în Rep. Moldova ar fi, estimativ, peste 280 de persoane cu sindrom Down, dintre care 75% ar fi din zonele rurale, iar cea mai în vârstă dintre acestea ar avea peste 50 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
1,63
Câțiva nori
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău