Nașul de cununie al fostului deputat transfug Sergiu Sîrbu este printre acționarii firmei care ar urma să construiască „primul aeroport privat din România” (Revista presei)

  • 26 Martie 10:10
Nașul de cununie al fostului deputat transfug Sergiu Sîrbu este printre acționarii firmei care ar urma să construiască „primul aeroport privat din România” (Revista presei)

Tiraspolul înscenează explozii ca să înfricoșeze populația, titrează DW. Publicația scrie că Guvernul de la Chișinău a stabilit cu certitudine că, în cazul elicopterului nefuncțional din Tiraspol, despre care presa transnistreană a scris, pe 17 martie, că ar fi fost lovit de o dronă kamikaze, este un truc menit să inducă panică, iar imaginile video răspândite în spațiul public de către regimul separatist au fost trucate.

Rusia încearcă să blocheze cu orice preț avântul pro-european al Republicii Moldova, iar pentru a-și atinge acest scop Kremlinul continuă să finanțeze partidele pro-ruse prin donații fictive, sponsorizări cu tentă electorală sau chiar cu bani în numerar, susține ministrul moldovean de Interne, Adrian Efros. „Marionete în acest joc sunt persoane din mediul politic și cetățeni simpli din toate regiunile țării, care slujesc regimul moscovit. (…) Prin aceste grupări criminale sunt atrași cetățeni simpli, care nu percep aceste finanțări ilegale ca pe un pericol asupra securității statului și a lor înșiși. Odată ce finanțările ilegale sunt acceptate de cetățenii moldoveni, lor li se solicită să comită anumite acțiuni pentru banii primiți”, susține Efros.

Totodată, pentru a bloca referendumul și realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova, Kremlinul speră să folosească regiunea transnistreană, controlată de facto de un regim separatist pro-rus, dar și Autonomia Găgăuză, administrată de o conducere locală pro-rusă, contopită cu grupările de crimă organizată gestionate de la distanță de oligarhii fugiți din Moldova în 2019, după prăbușirea regimului Plahotniuc, se arată într-o ultimă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului. 

Alegerile prezidențiale din toamna acestui an se vor purta sub spectrul unei noi amenințări privind dezinformarea făcută cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), atrage atenția Mădălin Necșuțu în Anticorupție.md. Mai precis, dezinformarea se va face prin lansarea unor clipuri video de tip deep fake (fals profund -n.r.) ce o vor personifica pe președinta Maia Sandu care face, în mod fals, diverse declarații dubioase sau în detrimentul său și al Republicii Moldova. Totul este ambalat sub formă de divertisment și este redat publicului drept pamflet sub denumirea de „disinfo-tainment”, un joc de cuvinte în limba engleză care combină dezinformarea (disinfo) și „entertainment” (divertisment). Aceasta metodă, pe cât se poate de realistă din punct de vedere tehnic, are rolul de a face consumarea acestor produse deep fake mai facil de către utilizatorul mai puțin avizat, care nu poate face deosebirea între imagini create în mod clasic cu ajutorul camerelor video și imaginile montate cu ajutorul inteligenței artificiale.

Șefa statului s-a arătat preocupată în repetate rânduri de folosirea inteligenței artificiale pentru dezinformare în Republica Moldova în special de Rusia ca parte a războiului hibrid pe care îl poartă împotriva Chișinăului.

Iulian Chifu scrie în editorialul său din Deschide.md despre eșecul lui Putin în masacrul Crocus.  Potrivti acestuia a trebuit să se întâmple o tragedie pentru a aduce Rusia lui Putin cu picioarele pe pământ, în lumea asta, nu în visurile de mărire, dacă nu măcar de supraviețuire, ale conducătorului său septuagenar și clicii din jurul său, nostalgică după Uniunea Sovietică. Atacul a subliniat obsesia lui Putin pentru Ucraina, pentru războiul de cucerire, pentru mărire, pentru recrearea Imperiului, și mai ales sublinia revizionismul și revanșismul său contra Occidentului și dorința de a crea Rusia Mare. În opinia lui Iulian Chifu,  Putin s-a dovedit rupt de realitate: alocă resurse pentru himere, în amenințări aberante din partea Ucrainei, Occidentului și în ambițiile sale prostești, nu în amenințări imediate și iminente, de care fusese avertizat, în securitatea și prosperitatea cetățenilor săi, pe care îi spoliază de resurse și îi expune atacurilor teroriste prezente și concrete. ISIS-Khorasan a atacat Rusia din cauza Afganistanului, Siriei, Ceceniei, a recrutărilor excesive de musulmani, carne de tun în Ucraina. Un atac contra lui Putin a făcut victime masive între rușii din capitală. Putin se dovedește astfel un cost major, o povară pentru ruși și Rusia. Și toată desfășurarea de securitate contra opoziției care depunea flori la mormântul lui Navalnîi și scria numele disidentului ucis în închisoare pe buletinele de vot  a luat resursele de la obligațiile reale de serviciu ale FSB și nu l-a ajutat să prevină un atac terorist în periferia capitalei ruse.

ZDG scrie astăzi despre moldoveanul care își propune să construiască „primul aeroport privat din România”. Nașul de cununie al fostului deputat transfug Sergiu Sîrbu, ex-directorul Administrației de Stat a Aviației Civile, Valentin Vizant, este printre acționarii firmei care ar urma să construiască „primul aeroport privat din România”. Consiliul Județean Ialomița a concesionat, pe 49 de ani, 350 ha de teren companiei lui Vizant, care are la dispoziție patru ani pentru a finisa construcția, relatează Europa Liberă România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău