NASA va lansa în 2024 misiunea Europa Clipper spre Europa, luna înghețată a lui Jupiter

  • 24 Iulie 2021 17:40
NASA va lansa în 2024 misiunea Europa Clipper spre Europa, luna înghețată a lui Jupiter

NASA va lansa în 2024 o misiune spre Europa, luna înghețată a lui Jupiter, pentru a determina dacă aceasta poate susține viața. Agenția spațială americană a anunțat vineri că, pentru această călătorie planificată, a ales SpaceX, o victorie majoră pentru compania miliardarului Elon Musk, care are ambiția de a se aventura și mai departe în sistemul solar, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Misiunea Europa Clipper va fi lansată în octombrie 2024 cu o rachetă Falcon Heavy de la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Contractul are o valoare de 178 de milioane de dolari (151 de milioane de euro).

Misiunea s-a bazat anterior pe racheta Space Launch System (SLS) a NASA, care a înregistrat întârzieri și depășiri de costuri.

Întrucât SLS nu este încă operațională, Falcon Heavy a fost folosită în misiuni comerciale și guvernamentale de la zborul său inaugural din 2018. Aceasta are o putere de tracțiune de aproximativ 2 300 de tone (22 de milioane de newtoni) la decolare, echivalentul a aproximativ optsprezece aeronave Boeing 747.

Se așteaptă că orbitatorul să efectueze 40-50 de treceri apropiate în jurul Europei pentru a determina dacă luna înghețată poate susține viața. Acesta va fi dotat cu camere și spectrometre pentru a produce imagini de înaltă rezoluție și hărți de compoziție ale suprafeței și atmosferei, precum și cu un radar pentru a pătrunde în stratul de gheață și a căuta apă lichidă în subteran.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău