Nagorno-Karabah: Posibilă crimă de război. O filmare pare să înfățișeze executarea a doi armeni

  • 24 Octombrie 2020 18:00
Nagorno-Karabah: Posibilă crimă de război. O filmare pare să înfățișeze executarea a doi armeni BBC

Înregistrări video cu potențiale crime de război au apărut pe rețelele de socializare în timp ce luptezl fac ravagii în jurul teritoriului disputat Nagorno-Karabah între Azerbaidjan și etnicii armeni, relatează BBC, potrivit hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, una dintre înregistrările video, care a fost postată pe o aplicație de mesagerie, pare să arate doi armeni în uniforme militare în timp ce erau capturați de trupele Azerbaidjanului.
Un al doilea video pare să arate aceiași armeni în timp ce sunt împușcați cu mîinele la spate.
Autoritățile armene au identificat bărbații ca fiind Benik Hakobyan, 73 de ani, și Yuri Adamyan, de 25 de ani. Azerbaidjanul a spus că aceste video-uri sunt false.
Consiliul Europei a spus că a primit înregistrările și că va investiga presupusele incălcări ale drepturilor omului.
Luptele în care se confruntă din 27 septembrie trupele separatiste, susținute de Armenia, și cele ale Azerbaidjanului sunt cele mai grave de la acordul de încetare a focului din 1994.
Un armistițiu a fost anunțat pe 10 octombrie și apoi din nou pe 18 octombrie, dar atacurile au continuat.
Mai multe mii de oameni au murit, iar bombardamentele au ucis civili atât în Armenia, cât și în Azerbaidjan. Zeci de mii de oameni și-au părăsit casele.
Combadanți din ambele tabere au publicat imagini și înregistrări video care arată prizonieri de război și cadavre ale soldaților opoziției.
BBC a studiat mai multe înregistrări video care au circulat în ambele tabere pe social media, video-uri care ar fi arătat prizonieri uciși. Doar două dintre acestea erau verificabile.
 
Într-unul, cineva care vorbește rusă cu acces azer le ordonă bărbaților să înainteze și să predea orice arme și să ridice mâinile sus.
El le spune celorlalți azeri să nu lovească persoanele capturate.
Cel mai tânăr dintre prizonieri, Yuri Adamyan, își scoate casca și jacheta înainte să ridice mâinile.
Deși bărbatul mai în vârstă poartă o geacă de camuflaj, nu este clar dacă este soldat. El este împins la pământ și pare să geamă de durere.
Prima înregistrare este urmată imediat de o alta care arată o aparentă executare a acestor doi bărbați.
Prizornierii par să aibă mâinile legate la spate și sunt înfășurați în steagul Armeniei și cel al republicii nerecunoscute a Nagorno-Karabah. Stau pe o bordură și se pot vedea cum se mișcă încet, apoi cineva ordonă ”Țintește spre capetele lor”. Se aud mai multe focuri de armă, iar prizonierii cad la pământ.
 
BBC a confirmat că persoana care dă comenzi în ambele înregistrări video este un azer nativ. De asemenea, prizonierii din primul clip par să fie aceia care sunt executați în al doilea.
Ministerul de Apărare al Azerbaidjanului a negat că erau trupele sale și a spus că aceste înregistrări video sunt o provocare. Clipurile au fost șerse la scurt timp.
A doua zi, procurorul general azer a anunțat că o anchetă a concluzionat că înregistrările video sunt false.
Potrivit BBC, imaginile au fost filmate în Hadrut, un oraș care se confruntă cu lupte intense.
Este foarte probabil ca imaginile să fie înregistrate între 9-15 octombrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău