Muzica clasică scoasă în stradă la Iași (FOTO)
-
13 Octombrie 2014 12:12
Două stații de tramvai din orașul Iași, renovate în această vară, au devenit atracție turistică pentru cei care vizitează capitala Moldovei, dar în același timp, loc de relaxare și educare în materie de muzică clasică pentru ieșeni.
În timp ce își așteaptă mijlocul de transport, călătorii pot asculta arii din cele mai cunoscute opere. Ascultați un material realizat de Ina Guțu la Iași, în vechea capitală a Moldovei.
Situate pe cea mai veche linie de tramvai din oraș, între Filarmonica Națională și Opera Națională Iași, stațiile de tramvai atrag nu doar prin muzica ce se aude zi și noapte în difuzoare: interiorul stațiilor este decorat ca și Sala Mare a Teatrului Național din Iași.
”Tramvaiul v-a adus la Opera Națională Română Iași”
Ieșenii sunt încântați de această inițiativă: ”Zic că este o idée bună, ca oamenii să cunoască și muzica clasică și să meargă la Filarmonică , la Operă.”/ ”Când ajungem aici, chiar dacă stăm mai mult sau mai puțin, parcă mai uităm din grijile care ne apasă” /”Mi se pare o idée originală. Cred că nu strică puțină muzică clasică” /”E bine, pentru că muzica clasică acum nu prea se aude în căștile adolescenților”
Ideea de a scoate muzica clasică este împrumutată din orașele occidentale, menită să atragă publicul larg la teatru, ne-a explicat Andrei Apreotesei de la Opera Națională Română Iași.
”Este vorba de a-ți face reclamă într-un mod neconvențional dar în același timp să nu deranjeze și să nu disturbe spațiul public vizual. În ce constă, am luat două dintre cele mai vechi stații de tramvai din iași, situate pe cea mai veche linie de tramvai din oraș, le-am modernizat, le-am colat cu imaginea sălii mari a teatrului Național din Iași, am făcut și două spații de postare a afișelor ca într-o galerie de artă, iar pe fundal am pus și muzică clasică” a declarat Andrei Apreotesei.
Ariile sunt interpretate de soliști ai Operei Naționale Iași, ne mărturisește solistul Andrei Apreotesei.
”Nu puține sunt dățile când trecem pe lângă stații și vedem lumea cum fredonează. Sunt arii ”Brindisi" din Traviata... arii foarte cunoscute, fiindcă asta e scopul. Nu vrem să plasăm ceva greu, care nu este atât de ușor de memorat și fredonat” a menționat Andrei Apreotesei.
Noaptea, în lumina reflectoarelor, și în liniștea așternută peste oraș, stațiile capătă atmosfera unei săli adevărate de spectacol.