Muzeul Național de Artă al Moldovei a inaugurat o expoziție cu genericul „Scene de gen – viața cotidiană în prim-plan”

  • 18 Septembrie 2022 12:33
Muzeul Național de Artă al Moldovei a inaugurat o expoziție cu genericul „Scene de gen – viața cotidiană în prim-plan”

Muzeul Național de Artă al Moldovei a inaugurat o expoziție cu genericul ”Scene de gen – viața cotidiană în prim-plan (gravură din secolele XVII-XIX)” în contextul evenimentelor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului – 2022.

Colecția de grafică universală este cea mai numeroasă din cadrul patrimoniului artistic al muzeului, numărând peste 15 mii de lucrări datate din sec. XVI-XX. Aceasta s-a constituit, în linii mari, în urma unor transferuri de lucrări din alte muzee prin achiziții și donații, a spus directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.

„Lucrările de grafică fac parte din categoria celor mai sensibile obiecte muzeale în ceea ce privește influenta factorilor exteriori. Pentru aceasta expoziție ne-am pregătit încă de la începutul anului curent, prin proiectul #operadeweekend, proiect care a avut drept scop valorificare patrimoniului de grafică. Expunerea lucrărilor pe o perioadă mai îndelungată de timp poate afecta starea de conservare a acestora,  și prin această expoziție am adus ce am mai avut mai de preț pentru a valorifica durabilitatea patrimoniului”, a spus Tudor Zbârnea.

Pentru curatorul expoziției, Tamara Deaconescu, tematica expoziției scena de gen este o reprezentare artistică a unor scene din viata de zi cu zi, ca o reflecție a diversității vieții oamenilor și a realității înconjurătoare. Astfel de scene pot fi realiste sau imaginate de către artist. Cele mai frecvente subiecte care se regăsesc în lucrările de acest gen sunt: scene din cârciumi, de vânătoare, din piețe, de moravuri, de interior.

„Primii care au scos viața de zi cu zi în prim-plan, ridicând-o la rangul de artă au fost artiștii din Țările de Jos. Datorită acestora, în sec. al XVII-lea scena de gen își capătă calificativul de gen autonom. Acest lucru, conform istoricilor de artă, se explică prin faptul că în perioada respectivă pictorii olandezi se aflau într-o situație favorabilă: populația acestor țări bogate era alcătuită din amatori de artă și, pe lângă negustorii bogați, reprezentanții micii burghezii erau și ei pasionați de opere de artă, iar lucrările cu subiecte de gen se numărau printre preferințele acestora. Țările de Jos au dominat acest gen până în secolul al XVIII-lea”, a spus Tamara Diaconescu, șefa secției Grafică din cadrul MNAM.

Expoziția va fii deschisă până la 6 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău