Muson în Sri Lanka: Cel puțin 17 morți în urma inundațiilor și a alunecărilor de teren

  • 07 Iunie 2021 10:51
Muson în Sri Lanka: Cel puțin 17 morți în urma inundațiilor și a alunecărilor de teren

Inundațiile și alunecările de teren provocate în Sri Lanka de ploile musonice au lăsat în urmă cel puțin 17 morți și au forțat circa 270.000 de persoane să își părăsească locuințele scufundate, a anunțat Centrul pentru gestionarea dezastrelor (DMC), relatează AFP și Reuters.

Majoritatea victimelor alunecărilor de teren cauzate de ploile torențiale, care au afectat începând de vineri 10 din cele 25 de districte ale țării, au fost îngropate de vii, a precizat duminică DMC.

În districtul Kegalle, un câine i-a îndrumat pe salvatori către un loc în care patru membri ai aceleiași familii fuseseră surprinși de alunecările de noroi. Toți cei patru au fost aduși la suprafață cu ajutorul armatei, însă erau decedați, au menționat autoritățile.

Forțe de securitate au fost desfășurate în mai multe districte pentru a ajuta la evacuarea sătenilor sinistrați.

Potrivit DMC, 270.000 de persoane au fost evacuate din casele lor inundate și s-au refugiat la cunoștințe, rude sau în centrele pentru sinistrați, gestionate de autoritățile publice.

''Nivelurile apei scad, însă atenționările de alunecări de teren sunt încă în vigoare în 10 districte'', a declarat Pradeep Kodippili, director adjunct în cadrul DMC, citat într-un comunicat emis luni.

Directorul general al departamentului de meteorologie, Athula Karunanayake, a precizat luni că prognozele indică o reducere a cantității de precipitații. ''Ne așteptăm ca precipitațiile să scadă de acum înainte, însă unele zone se vor confrunta cu ploi intermitente'', a adăugat el.

Sri Lanka este afectată de două ori pe an de muson, acest fenomen meteorologic aducând precipitații vitale pentru irigarea terenurilor agricole și pentru producția de energie hidroelectrică, dar și pagube materiale și decese.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău