MPU, despre inițiativa lui Igor Dodon privind modificarea Constituției: Scopul principal este interzicerea Unirii cu România
-
06 August 2020 11:45
Mișcarea Politică UNIREA (MPU) condamnă „cu vehemență” încercarea președintelui Igor Dodon de a modifica Constituția R. Moldova.
Formațiunea susține că, dincolo de anumite „modificări butaforice” propuse, scopul principal este interzicerea Unirii cu România prin modificarea art. 142 din Constituție. MPU a puctat și mai multe argumente ale acestei teze pe care le prezentăm mai jos.
„1. Atacurile continue asupra Unirii și amenințările permanente la adresa unioniștilor din partea lui Dodon reprezintă o formă de persecutare a unui segment politic și civil - tot mai important - din societate, care a ajuns la peste 1/3 din populația RM, ceea ce constituie o crimă împotriva umanității, în conformitate cu art.7 lit. h) din Statutul Curții Penale Internaționale: https://www.icc-cpi.int
2. Derapajele antidemocratice repetate ale lui Dodon, de atac la adresa unioniștilor, cu amenințarea de a interzice un curent firesc, existent prin voința oamenilor, intenția anunțată de modificare a Constituției, în vederea interzicerii obiectivului politic al Unirii, vin în contradicție flagrantă cu drepturile și cu libertățile fundamentale ale omului, consacrate de către ONU, Consiliului Europei, Uniunea Europeană, OSCE, practica CEDO etc.
3. Republica Moldova (RM) face parte din organismele internaționale menționate mai sus și este un stat asociat Uniunii Europene.
4. Aderând la aceste organizații internaționale, RM a semnat și a ratificat acorduri obligatorii și pentru RM, care, în materie de drepturi ale omului prevalează și asupra Constituției RM, fiind cu aplicabilitate directă la nivelul oricărei instituții de stat.
5. Pe data de 10 septembrie 1991, la două săptămâni de la proclamarea Independenței, RM a decis să adere la Conferința pentru Securitate și Cooperare din Europa (CSCE - devenită mai târziu OSCE) și să semneze Actul Final de la Helsinki.
6. Actul Final de la Helsinki, care datează de la 1 august 1975, prevede, în pct. 1, posibilitatea modificării pașnice a frontierelor statelor, prin acord.
Or, art.142, alin.1), din Constituția RM, pe care vrea să-l modifice Dodon, pentru a interzice Unirea, nu face altceva decât reia prevederile Actului Final de la Helsinki.
7. Actul Final de la Helsinki este menționat și în Declarația de Independență a RM: http://www.constcourt.md/pageview.php…, deci în Constituția RM, Curtea Constituțională stabilind anterior că Declarația de Independența face parte din Constituție. În același timp, încercarea de modificare a art.142, alin.1), din Constituție contravine flagrant alin.2) din același articol, precum și art.4 din Constituție. Mai mult - fiind vorba de materia “drepturi ale omului”, în mod automat, prevederile tratatelor internaționale prevalează.
În cazul în care Dodon va porni procedura de modificare, acțiunile sale ilegale vor trebui imediat contestate la Curtea Constituțională a RM și declarate neconstituționale.
8. Actul Final de la Helsinki este obligatoriu pentru RM, noi asumându-ne acest angajament internațional încă din 1991-1992, prin aderarea la CSCE și semnarea tratatului respectiv. Legea cu privire la tratate prevede în mod expres, în art.19 și 22, acest lucru.
9. Rezultă că - pentru a-și putea realiza “planurile” - Dodon trebuie să modifice nu numai Constituția, dar și Declarația de Independență, Actul Final de la Helsinki, precum și alte documente internaționale, lucru evident imposibil și chiar fantasmagoric”
Potrivit MPU, toate acestea confirmă că Igor Dodon, „în lipsa unor soluții reale la problemele RM și în disperare de cauză, îl copiază pe stăpânul său, Putin, care a mutilat, recent, Constituția Rusiei, astfel încât tratatele internaționale și hotărârile CEDO să nu mai aibă valoare în Rusia, ceea ce poate transforma Rusia, din nou, într-un GULAG sovietic, pe care, Dodon vrea să-l extindă în RM”.
Menționăm că Igor Dodon a semnat recent decretul privind formarea Comisiei pentru reforma constituțională.