Motivul pentru care rușii distrug fără milă orașul Mariupol. Iryna Vereshchuk: Este o chestiune personală pentru Vladimir Putin, aplică o pedeapsă colectivă

  • 21 Martie 2022 15:46
Motivul pentru care rușii distrug fără milă orașul Mariupol. Iryna Vereshchuk: Este o chestiune personală pentru Vladimir Putin, aplică o pedeapsă colectivă

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk spus că asaltul trupelor ruse asupra Mariupolului este o chestiune personală pentru Vladimir Putin - deoarece nu a reușit să cucerească orașul în 2014, atunci când Rusia a anexat peninsula Crimeea, a spus vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk.

"Cred că Putin se răzbună personal pe oamenii din Mariupol, după ce nu a reușit să cucerească orașul în 2014. Este o pedeapsă colectivă pentru refuzul lor de a se supune tutelei rusești", a declarat ea potrivit Libération și BBC, citate de HotNews.ro.

Vereshchuk a spus că eforturile de a ajunge în orașul din sud-estul țării cu provizii umanitare continuă să eșueze.

"Dacă Putin ar fi vrut acest lucru, coridorul umanitar de la Mariupol ar fi fost deja deschis. Rușii distrug spitalele, teatrul care adăpostea persoanele plecate din casele lor, [...] moscheea, bisericile, nimic nu îi oprește", a acuzat vicepremierul ucrainean.

Bombele cad la 10 minute, Regimentul Azov spune că nu se va preda

Mariupol, un oraș portuar la Marea Azov, se află sub asediu și bombardament, fără alimente, medicamente, energie electrică sau apă proaspătă, încă din primele zile ale invaziei rusești din 24 februarie. Imaginile video din oraș arată că acesta a fost devastat. 

Bombele cad în Mariupol "la fiecare 10 minute", a declarat pentru CNN un ofițer ucrainean din interiorul orașului-port.

Căpitanul Svyatoslav Palamar, din Regimentul Azov al Gărzii Naționale, a subliniat că el și colegii săi combatanți nu se vor preda în Mariupol.

”Bombele cad la fiecare 10 minute; navele de război ale marinei rusești bombardează. Ieri, soldații au distrus patru tancuri, [precum și] vehicule blindate și trupe. Încă mai avem nevoie de muniție, arme antitanc și apărare aeriană”, a afirmat ofițerul din Regimentul Azov.

 

Opt coridoare umanitare luni, nu și pentru Mariupol

Armata rusă a ordonat duminică ucrainenilor din interiorul Mariupol să se predea până la ora 5 dimineața a zilei de luni, spunând că cei care vor face acest lucru vor fi lăsați să plece prin coridoare sigure, notează Reuters.

"Bineînțeles că am respins aceste propuneri", a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk.

Ea a precizat că s-a ajuns la un acord cu Rusia privind crearea a opt coridoare umanitare pentru a evacua luni civilii din orașele asediate, dar Mariupol nu se află printre acestea.

Eforturile de a ajunge în oraș cu provizii umanitare continuă să eșueze, situația de acolo este foarte dificilă a mai spus ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău