Motivele pentru care Turcia și-a schimbat oficial numele. Asocierea cu curcanul este doar unul dintre ele
-
04 Iunie 2022 18:05
Turcia a fost adesea asociată, în acele părți ale lumii în care se vorbește engleză, cu curcanul, o pasăre care este cel mai bine cunoscută ca simbol al sărbătorii de Ziua Recunoștinței în America de Nord. Acesta este însă doar unul din motivele pentru care autoritățile de la Ankara au decis să ceară la ONU – și au obținut – schimbarea numelui țării din Turkey în Türkiye, relatează CNN, citat de DIGI24.
ONU a recunoscut joi schimbarea numelui țării în Türkiye, iar ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a spus că această decizie va „crește valoarea brandului țării”, scrie sursa citată.
Mai multe organisme internaționale vor fi rugate să schimbe numele țării, în cadrul unei campanii de rebranding lansate de președintele turc la sfârșitul anului trecut.
„Türkiye este cea mai bună reprezentare și expresie a culturii, civilizației și valorilor poporului turc”, a spus Recep Tayyip Erdogan în decembrie.
Motivul principal pentru care Turcia își schimbă numele este eliminarea asocierii cu curcanul”, a declarat Sinan Ulgen, președintele think-tank-ului EDAM din Istanbul.
„Dar, de asemenea, termenul este folosit în limbajul colocvial pentru a desemna eșecul”, a adăugat el.
Pentru Erdogan, care candidează pentru un nou mangat anul viitor, noul nume exprimă „cultura, civilizația și valorile națiunii turce în cel mai bun mod”.
Organizațiile internaționale vor folosi noul nume al țării, dar publicul larg nu îl va prelua peste noapte, a spus Ulgen.
„Va fi nevoie probabil de mulți ani pentru ca publicul internațional să treacă de la Turkey la Türkiye”, spune el.
Nu este prima dată când țara încearcă să-și schimbe numele. O încercare similară a fost făcută la mijlocul anilor 1980 în mandatul premierului Turgut Ozal, dar nu a avut suficient sprijin, a spus el.
Ar putea exista și motivații politice în spatele acestei mișcări. Anul viitor în iunie vor avea loc noi alegeri, iar țara se află în criză economică.
Citiți continuarea pe DIGI24.