Moscova nu dorește în acest moment ca Transnistria să obțină independența (Revista presei)

  • 22 Ianuarie 2018 10:23
Moscova nu dorește în acest moment ca Transnistria să obțină independența (Revista presei)

Revista presei din 22 ianuarie 2018

Moldova ar putea cere despăgubiri de miliarde dolari de la Rusia, titrează moldstreet.com. Președintele Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu susține într-un interviu pentru publicația letonă Latvijas Avize că militarii ruși din Transnistria sunt forțe de ocupație. "Noi credem că cei aproximativ 2.000 de militari ruși din Transnistria sunt forțe de ocupație. Ei fac exerciții comune cu așa-zisa armată transnistreană. Trupele rusești creează riscuri de securitate, deoarece este o prezență militară ilegală, precum este și armata rusă din Abhazia, Osetia de Sud și estul Ucrainei. Ne străduim să vorbim despre prezența ilegală a forțelor rusești în Transnistria la nivel internațional și sperăm că această problemă va ajunge și în vizorul ONU", afirmă Andrian Candu în interviul pentru gazeta letonă. Președintele Parlamentului susține că Rusia a încălcat legislația internațională. "Ne gândim să angajăm o firmă de avocatură internațională pentru a calcula pierderile provocate de prezența rusă în Transnistria timp de 25 de ani. Pretențiile ar putea să se ridice la miliarde de dolari" .

Nicolae Negru se întreabă în Ziarul Național dacă va îndrăzni mielul moldav să tragă de blana de oaie a ursului rus? Rămâne să vedem cât de serioasă, de reală este mișcarea anunțată de Andrian Candu. Depinde de motivație. E vorba de un gest extrem, de disperare, al lui Plahotniuc hăituit și strâns cu ușa de serviciile secrete rusești, gest care poate fi retras în alte condiții? Sau este o acțiune influențată de evenimentele din Ucraina, o decizie la care s-a ajuns printr-o analiza calmă, profundă a situației geopolitice, în urma unui proces de elaborare a unei strategiei de consolidare a suveranității și independenței teritoriale a Republicii Moldova? Potrivit editorialistului, Rusia și Republica Moldova trebuie să se așeze la masa negocierilor în „blana” lor adevărată: de lup (sau urs) și de miel, de ocupant și de victimă. Iar pentru a se ajunge la aceasta, politicienii de la Chișinău ar trebui să aibă un pic de demnitate, să renunțe la duplicitatea patologică, la tactica „șmecherească”, stupidă a vițelului blând, moștenită de la foștii președinți de colhozuri și raicom-uri.

Putin dăruiește lumii un miliard, în timp ce Rusia încă are sancțiuni pentru ocuparea Crimeei, scrie Alexandru Vakilovski în deschide.md. Ce este acest cadou, atât de generos? Din acest miliard de euro sunt finanțate 100 de televiziuni, în 33 de limbi. Miliardul, dă, desigur, roadă: oriunde veți merge veți întâlni putiniști, oameni cu care atunci când discuți, ai impresia că te-ai oprit din zapat la Russia Today, NTV sau Pervâi kanal. Oameni care te vor convinge că Rusia luptă pentru pace în Ucraina, că ocuparea Crimeei e legitimă și că, în general, ar trebui recreat imperiul sovietic. În Moldova, noi deja culegem roada bogată a propagandei rusești. Nu mai e nevoie de investiții rusești în cea mai șmecheră armă a Kremlinului: deja propaganda se autofinanțează. Există vreo ieșire din această situație? Nici experții din Comisia Europeană nu știu. Fiindcă pentru așa ceva nu există vaccin, cum nu există vaccin pentru prostie.

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Bratianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, consideră că Moscova nu dorește în acest moment ca Transnistria să obțină independența, dar ca malului stâng al Nistrului să i se ofere un statut special în cadrul Republicii Moldova, pentru ca Kremlinul să poată prin intermediul Tiraspolului dirija cu politica externă a Chișinăului, scrie Adevărul. „Pentru România, transnistrizarea Republicii Moldova ar însemna, pe termen mediu și lung, învecinarea cu Rusia”, a declarat Dan Dungaciu într-un interviu pentru ziare.com. Expertul politic e de părere că exemplul de „reglementare” a conflictului din Transnistria i-ar servi perfect Rusiei pentru a translata „solutia” și pentru Ucraina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău