Moscova nu doreşte în acest moment ca Transnistria să obţină independenţa (Revista presei)

  • 22 Ianuarie 2018 10:23
Moscova nu doreşte în acest moment ca Transnistria să obţină independenţa (Revista presei)

Revista presei din 22 ianuarie 2018

Moldova ar putea cere despăgubiri de miliarde dolari de la Rusia, titrează moldstreet.com. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu susţine într-un interviu pentru publicaţia letonă Latvijas Avize că militarii ruşi din Transnistria sunt forțe de ocupație. "Noi credem că cei aproximativ 2.000 de militari ruși din Transnistria sunt forțe de ocupație. Ei fac exerciții comune cu așa-zisa armată transnistreană. Trupele rusești creează riscuri de securitate, deoarece este o prezență militară ilegală, precum este și armata rusă din Abhazia, Osetia de Sud și estul Ucrainei. Ne străduim să vorbim despre prezența ilegală a forțelor rusești în Transnistria la nivel internațional și sperăm că această problemă va ajunge şi în vizorul ONU", afirmă Andrian Candu în interviul pentru gazeta letonă. Preşedintele Parlamentului susţine că Rusia a încălcat legislaţia internațională. "Ne gândim să angajăm o firmă de avocatură internațională pentru a calcula pierderile provocate de prezența rusă în Transnistria timp de 25 de ani. Pretenţiile ar putea să se ridice la miliarde de dolari" .

Nicolae Negru se întreabă în Ziarul Național dacă va îndrăzni mielul moldav să tragă de blana de oaie a ursului rus? Rămâne să vedem cât de serioasă, de reală este mișcarea anunțată de Andrian Candu. Depinde de motivație. E vorba de un gest extrem, de disperare, al lui Plahotniuc hăituit și strâns cu ușa de serviciile secrete rusești, gest care poate fi retras în alte condiții? Sau este o acțiune influențată de evenimentele din Ucraina, o decizie la care s-a ajuns printr-o analiza calmă, profundă a situației geopolitice, în urma unui proces de elaborare a unei strategiei de consolidare a suveranității și independenței teritoriale a Republicii Moldova? Potrivit editorialistului, Rusia și Republica Moldova trebuie să se așeze la masa negocierilor în „blana” lor adevărată: de lup (sau urs) și de miel, de ocupant și de victimă. Iar pentru a se ajunge la aceasta, politicienii de la Chișinău ar trebui să aibă un pic de demnitate, să renunțe la duplicitatea patologică, la tactica „șmecherească”, stupidă a vițelului blând, moștenită de la foștii președinți de colhozuri și raicom-uri.

Putin dăruiește lumii un miliard, în timp ce Rusia încă are sancțiuni pentru ocuparea Crimeei, scrie Alexandru Vakilovski în deschide.md. Ce este acest cadou, atât de generos? Din acest miliard de euro sunt finanțate 100 de televiziuni, în 33 de limbi. Miliardul, dă, desigur, roadă: oriunde veți merge veți întâlni putiniști, oameni cu care atunci când discuți, ai impresia că te-ai oprit din zapat la Russia Today, NTV sau Pervâi kanal. Oameni care te vor convinge că Rusia luptă pentru pace în Ucraina, că ocuparea Crimeei e legitimă și că, în general, ar trebui recreat imperiul sovietic. În Moldova, noi deja culegem roada bogată a propagandei rusești. Nu mai e nevoie de investiții rusești în cea mai șmecheră armă a Kremlinului: deja propaganda se autofinanțează. Există vreo ieșire din această situație? Nici experții din Comisia Europeană nu știu. Fiindcă pentru așa ceva nu există vaccin, cum nu există vaccin pentru prostie.

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Bratianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, consideră că Moscova nu doreşte în acest moment ca Transnistria să obţină independenţa, dar ca malului stâng al Nistrului să i se ofere un statut special în cadrul Republicii Moldova, pentru ca Kremlinul să poată prin intermediul Tiraspolului dirija cu politica externă a Chişinăului, scrie Adevărul. „Pentru România, transnistrizarea Republicii Moldova ar însemna, pe termen mediu şi lung, învecinarea cu Rusia”, a declarat Dan Dungaciu într-un interviu pentru ziare.com. Expertul politic e de părere că exemplul de „reglementare” a conflictului din Transnistria i-ar servi perfect Rusiei pentru a translata „solutia” şi pentru Ucraina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
9,08 °C
ceață
Umiditate:93 %
Vint:0,5 m/s
Tue
17 °C
Wed
16 °C
Thu
17 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C

Curs oficial BNM 14 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3962 -0.0000
USD 17.5906 -0.0000
RON 4.0831 -0.0000
UAH 0.7171 -0.0000
RUB 0.2716 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău