Moscova, nemulțumită de politica de la Chișinău (Revista presei)

  • 19 Mai 2022 09:23
Moscova, nemulțumită de politica de la Chișinău (Revista presei)

Zona de Securitate reține declarația președintei Maia Sandu în fața parlamentarilor europeni, despre conflictul transnistrean. „Rămânem angajați soluționării pașnice și politice a conflictului transnistrean, păstrând pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul granițelor noastre recunoscute pe plan internațional. Totuși, tensiunile recente din regiunea transnistreană au sporit îngrijorările cu privire la o potențială destabilizare, a spus șefa statului. Guvernul Republicii Moldova depune un efort considerabil pentru a menține situația stabilă și pașnică, urmând calea diplomatică de soluționare a conflictelor. Credem că astăzi nu există nici o amenințare imediată ca Moldova să fie atrasă în război. Moldova este, de asemenea, o țară neutră prin Constituție, cu toate acestea, pentru a fi cu adevărat neutri, noi am solicitat în mod continuu retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru, deoarece prezența lor în regiunea transnistreană încalcă fundamental neutralitatea și independența țării noastre, a declarat Maia Sandu în Parlamentul European, citată de Zona de Securitate.

Moscova, nemulțumită de politica de la Chișinău, titrează portalul Anticorupție. Rusia pune la îndoială statutul de neutralitate al Republicii Moldova “în legătură cu unele dintre acțiunile și declarațiile Chișinăului”, după cum a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova. Aceasta  s-a referit la „diverse structuri ale țării care aplică sancțiuni occidentale anti-ruse în sectorul bancar și în domeniul reexportului de mărfuri rusești”, s-a arătat indignată și de faptul că la Ambasada Rusiei la Chișinău de aproape două luni “au loc zilnic acțiuni antiruse, care pur și simplu interferează cu activitatea misiunii diplomatice”. O altă acțiunea a guvernării de la Chișinău care ar lovi în statutul de neutralitate al țării ar fi, după Zaharova, interdicția panglicii “Sfântul Gheorghe”. Reprezentanta Ministerului de Externe de la Moscova i-a imputat Chișinăului că ar fi impus ,,restricții severe asupra difuzării mass-media ruse sub pretextul de aprovizionare dezechilibrată a conținutului informațional”, scrie Anticorupție.

Ziarul Național reține declarația lui Siegfried Mureșan, în Parlamentul European: „Da, R. Moldova are perspectivă europeană, R. Moldova poate deveni stat membru al UE. Haideți să lucrăm împreună pentru a îndeplini acest lucru”, titrează publicația. Uniunea Europeană trebuie să-și deschidă larg ușile pentru aderarea R. Moldova la marea familie europeană... Știm că mai este mult de făcut până la momentul aderării, dar mesajul nostru important trebuie să fie: Da, ne apucăm de lucru. Exact așa cum Finlanda și Suedia doresc să adere la NATO și voi fi acceptate amândouă în NATO, exact așa, dacă Ucraina și R. Moldova doresc să adere la UE, este obligația noastră să le oferim această perspectivă”, a punctat Mureșan, unul dintre cei mai aprigi susținători ai R. Moldova în Parlamentul European, scrie Ziarul Național.

Ziarul de Gardă informează că „Veronica Dragalin a trecut etapa de preselecție în cadrul concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA). Potrivit deciziei Comisiei speciale de preselecție a candidaților, etapa de preselecție în cadrul concursului la funcția de procuror-șef al PA a fost promovată de către candidată Veronica Dragalin, care a obținut punctajul total de 9,8 puncte. Veronica Dragalin este procuroră adjunctă a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei. Conform CV-ului său, în 2019, Veronica Dragalin a obținut Premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili (ATF). În anul 2020, ea a obținut Premiul Directorului FBI, notează Ziarul de Gardă.

Procurorul General interimar a dispus pornirea urmăririi penale pe marginea înregistrărilor video din vara anului 2019 în care fostul președinte Igor Dodon discută cu fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc despre o pungă de plastic, informează Europa Libera.  Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, care a publicat imaginile video în 2020, susținea că în pungă erau bani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău