Moscova își schimbă discursul cu privire la Ucraina

  • 18 Decembrie 2014 16:37
Moscova își schimbă discursul cu privire la Ucraina

Rusia susține integritatea teritorială a Ucrainei și nu va fi o 'a doua Crimee' în regiunile din estul ucrainean, a dat asigurări marți ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru canalul de televiziune France 24.

'Președintele rus Vladimir Putin a reafirmat la 6 decembrie, la încheierea unei întâlniri cu omologul său francez Francois Hollande, că Rusia susține integritatea teritorială a Ucrainei. El a spus-o deja în repetate rânduri', a afirmat Lavrov în interviul menționat, potrivit Agerpres.

La întrebarea dacă această afirmație se referă și la sud-estul Ucrainei și dacă această regiune nu va fi o 'a doua Crimee', Lavrov a declarat: 'Crimeea este unică, este pământ rusesc. Nu este o excepție de la regulă, este dorința poporului. Moscova respectă integritatea teritorială a Ucrainei sub aspectul ei actual'.

Șeful diplomației de la Moscova a mai declarat că Rusia nu sugerează nici federalizarea și nici autonomia celor două republici autoproclamate din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk.'Rusia nu propune nici federalizarea, nici autonomia sau descentralizarea. Este sarcina ucrainenilor de a discuta modul în care își aleg liderii sau ce tip de împărțire a impozitelor își doresc între autoritățile centrale și regiuni', a continuat ministrul rus de externe.

În același timp, Serghei Lavrov a respins acuzațiile occidentale legate de prezența unor trupe ruse în sud-estul Ucrainei. 'Când suntem acuzați că sute de mii de ruși luptă în sud-estul Ucrainei, eu răspund că, în contextul tehnologiilor moderne de astăzi și al inventivității mass-mediei, acestea ar fi trebuit demult să fie pe ecranele televiziunilor', a declarat Lavrov pentru France 24, după cum relatează TASS, canalul francez urmând să difuzeze interviul integral în cursul serii.

Kievul și Occidentul acuză Rusia de susținerea militară a rebelilor proruși din estul Ucrainei, prin trimiterea de trupe și echipamente militare în regiune. Moscova respinge însă orice implicare militară în acest conflict armat care a făcut peste 4.300 de morți în cele aproape opt luni de confruntări. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău