Moscova este acuzată că încearcă să fure cercetările britanice despre un vaccin împotriva COVID-19

  • 16 Iulie 18:15
Moscova este acuzată că încearcă să fure cercetările britanice despre un vaccin împotriva COVID-19

Organismul guvernamental britanic însărcinat cu securitatea cibernetică a acuzat joi un grup de hackeri ruși că atacă organizații britanice, americane și canadiene pentru a le sustrage cercetările despre crearea unui vaccin împotriva noului coronavirus și consideră ''aproape sigur'' că acest grup acționează pentru serviciile secrete ruse, potrivit AFP.

''Grupul periculos cunoscut sub numele APT29'', sau ''Ducs'' sau de asemenea ''Cozy Bear'', ''operează aproape sigur în cadrul serviciilor de informații ruse'', afirmă într-un comunicat National Cyber Security Centre (NCSC), adăugând că instituțiile similare din SUA și Canada au ajuns la aceeași concluzie, iar atacurile cibernetice sunt în desfășurare.

''Această campanie de atacuri a APT29 vizează în principal ținte guvernamentale, diplomatice, grupuri de reflecție, actori din sectorul sanitar și al energiei pentru a le sustrage valoroasa proprietate intelectuală'', explică NCSC.

Conform directorului pentru operațiuni al acestei instituții, Paul Chichester, grupul de hackeri ''folosește diferite instrumente și tehnici, mai ales ''spear-phisphing'' și programe malware personalizate cunoscute sub numele de ''WellMess'' și ''WellMail''''.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a calificat drept ''total inacceptabil ca serviciile de informații ruse să-i vizeze pe cei implicați în lupta împotriva pandemiei de coronavirus''.

''În timp ce unii își urmăresc cu imprudență interesele egoiste, Regatul Unit și aliații săi își continuă munca grea de a găsi un vaccin care să protejeze sănătatea mondială'', a continuat șeful diplomației britanice, adăugând că ''Regatul Unit va continua să lupte împotriva celor care desfășoară astfel de atacuri cibernetice'' și care mai devreme sau mai târziu ''vor da socoteală''.

Pe de altă parte, presa britanică citată joi de agenția EFE semnalează că testele pe oameni pentru vaccinul împotriva COVID-19 la care lucrează compania AstraZeneca împreună cu University of Oxford și Imperial College London au avut ''rezultate promițătoare'', stimulând răspunsul dorit al sistemului imun. În această fază a testării pe oameni, care a început în aprilie și la care participă circa 1.000 de voluntari sănătoși, cercetătorii au observat că posibilul vaccin generează anticorpi și celulele T care ar putea fi adecvate pentru generarea unui răspuns imun împotriva COVID-19.

''Nimeni nu poate avansa date finale (pentru disponibilitatea vaccinului - n. red.) ... lucrurile pot în cele din urmă să meargă prost, dar realitatea este că lucrând cu o mare companie farmaceutică acest vaccin ar putea fi disponibil în septembrie și acesta este obiectivul la care lucrăm'', a declarat David Carpenter, președintele comitetului de etică a cercetării de la Berkshire, care a aprobat respectiva cercetare pentru crearea acestui vaccin.

Totuși, ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock, a declarat că deși echipa care lucrează la acest vaccin încearcă să realizeze ''cel mai bun scenariu'' în care vaccinul să fie pus în circulație până la finele acestui an, o țintă mai realistă pentru acest obiectiv este anul viitor.

În acest timp, în Rusia un responsabil implicat în proiectul realizării unui vaccin împotriva COVID-19 a susținut tot joi că Moscova este încrezătoare că va putea scoate pe piață acest vaccin înainte de luna octombrie a anului în curs. ''Ieri (miercuri - n. red.) am încheiat cu succes prima fază a testelor clinice ale vaccinului dezvoltat de institutul Gamalei și a doua fază sperăm să o terminăm pe 3 august, apoi vom demara a treia fază, nu doar în Rusia, ci și într-o serie de alte țări'', a spus la o teleconferință de presă Kiril Dmitriev, directorul general al Fondului Rus pentru Investiții Directe (FRID).

Conform acestui oficial, vaccinul rus va fi ''unic'' pentru că este primul din lume care a fost testat pe hamsteri infectați cu o doză letală de virus după ce au primit vaccinul și nu s-au îmbolnăvit. ''Desigur că mai este un drum de parcurs pentru a confirma acest efect pe oameni în diferite faze'' ale cercetării, a mai spus el, adăugând că obiectivul este ca Rusia să producă anul acesta 30 de milioane de doze de vaccin, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
30
Câțiva nori
Umiditate:28 %
Vint:6,2 m/s
Mon
23
Tue
24
Wed
23
Thu
20
Fri
19

Curs oficial BNM 09 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0000
USD 16.6157 -0.0000
RON 4.0694 -0.0000
UAH 0.6000 -0.0000
RUB 0.2261 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău