Moscova a trimis în regiunea transnistreană 2500 de manuale de istorie. Elevii vor învăța despre „reunificarea Crimeii cu Rusia”, „teroarea neonaziștilor ucraineni”. Reacția autorităților de la Chișinău

  • 27 Octombrie 2023 16:12
Moscova a trimis în regiunea transnistreană 2500 de manuale de istorie. Elevii vor învăța despre „reunificarea Crimeii cu Rusia”, „teroarea neonaziștilor ucraineni”. Reacția autorităților de la Chișinău

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și Ministerul Educației și Cercetării califică drept un „gest neprietenos” al Federației Ruse aducerea în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a 2500 de manuale despre istoria contemporană a Federației Ruse în care războiul din Ucraina este numit „operațiune de salvare de fasciști”, iar anexarea Crimeii – reintegrare teritorială, transmite Radio Chișinău, citând IPN, newsmaker.md și jurnal.md.

„Vreau să vă spun că m-am documentat chiar acum la Departamentul vamal, dacă este adevărat, dacă aceste cărți au trecut prin punctul vamal al Republicii Moldova... Nu este adevărat. Dacă există un alt canal de a aduce un volum atât de mare de cărți decât canalele legale, este altceva. Nu-mi dau seama care ar fi acesta, dar nu au trecut prin punctele vamale ale Republicii Moldova”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Potrivit vicepremierului Nicu Popescu, ministru de externe, regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova. Activitățile Federației Ruse în această regiune sunt neprietenoase, o bună parte din ele fiind și ilegale, inclusiv prezența militară rusă. Potrivit lui, situația creată demonstrează o sfidare și un gest neprietenesc inițiată de Federația Rusă față de cetățenii țării. Nicu Popescu a mai spus că există un schimb de informații constant cu viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrean. Vor fi elucidate circumstanțele în care manualele au ajuns în regiune.

La rândul său, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a declarat la acest subiect că este unul din multiplele gesturi neprietenoase din partea Federației Ruse în raport cu Republica Moldova întreprinse în ultima perioadă. Ministerul Educației și Cercetării condamnă promovarea narativelor false în Republica Moldova contrare intereselor naționale și contrare adevărului. Ministrul presupune că manuale respective au fost transmise prin poșta diplomatică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău