Monumentul istoric „Dadiani”, inaugurat de Zilele Europene ale Patrimoniului

  • 22 Septembrie 2021 16:38
Monumentul istoric „Dadiani”, inaugurat de Zilele Europene ale Patrimoniului

Cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, este inaugurată ultima parte anexă a monumentului istoric – sediul „Dadiani” al Muzeului Național de Artă al Moldovei. Pentru restaurarea suprafeței de 1400 de metri pătrați au fost investiți 36 de milioane de lei, bani alocați din bugetul statului, iar lucrările au durat trei ani. În aceste spații au fost vernisate două colecții permanente valoroase patrimoniului muzeal: colecția permanentă de Sculptură și Artă Decorativă Contemporană și colecția de Artă Universală, ce datează din secolul XVI până în secolul XIX. La ora actuală, spațiul „Dadiani” este echipat cu cele mai performante echipamente și tehnologii de funcționare, conform normelor muzeografiei moderne, transmite IPN.

Prezent la eveniment, ministrul culturii, Sergiu Prodan, a spus că inaugurarea sediului în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului conferă o importanță mai mare patrimoniului moștenit. Ministrul și-a exprimat recunoștința față de cei care au contribuit la realizarea acestui proiect și a îndemnat publicul să viziteze colecțiile  prezentate în noile spații ale muzeului. „Îmi exprim recunoștința că, pe parcursul a treisprezece ani, s-au făcut lucruri minunate și aceste săli trebuie să fie un exemplu că se fac și lucruri frumoase. Îl felicit pe domnul director, Tudor Zbârnea, arhitectul Alexandru Bulat, întreaga echipă de constructori, ingineri și cei care au contribuit la realizarea acestui moment de care ne bucurăm cu toții azi”, a încheiat ministrul culturii.

Lăcrimioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Național Moldova de la Iași, a spus că este o mare realizare pentru patrimoniu inaugurarea acestui spațiu, fapt ce permite instituției să prezinte publicului o altă față a muzeelor din țară. 

În cadrul conferinței de presă, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a precizat că ultima parte a sediului a fost restaurată timp de trei ani, cu fonduri alocate din bugetul statului. „Aș aprecia atitudinea finanțatorilor, în cazul acesta – cea a Guvernului, care a asigurat finanțarea coerentă, nu ca în ceilalți ani. Aici aș vrea să remarc un lucru, în prima tranșă, timp de treisprezece ani, s-a lucrat cu finanțări sporadice locale și doar grantul acordat de Guvernul României a făcut, oarecum, să înțeleagă și factorii de decizie că se poate atunci când sunt fonduri”, a declarat Tudor Zbârnea.

Suprafața sectorului recent restaurat cuprinde patru niveluri:  demisol, parter, etaj, mansardă. Spațiile de la demisol, parter și etaj sunt destinate expozițiilor permanente, iar la mansardă vor fi organizate expoziții temporare de artă contemporană. În spațiile de la demisol vor fi expuse colecțiile permanente de Sculptură și Artă  Decorativă Contemporană (ceramică, sticlă). La etaj va fi amplasată galeria de Artă Universală, care cuprinde 102 opere, semnate de artiști din Italia, Franța, Austria, Germania, Olanda, Anglia, Rusia, Spania, lucrări ce datează din sec. XVI până la începutul sec. XX.

În același timp, cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, pe simezele de la parter și mansardă vor fi expuse o parte din cele 192 de lucrări prezentate în cadrul Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău – 2021, expoziție accesibilă publicului până     pe 17 octombrie 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău