Mont Blanc: Starea de alertă care viza ghețarul italian Planpincieux a luat sfârșit

  • 09 August 2020 17:10
Mont Blanc: Starea de alertă care viza ghețarul italian Planpincieux a luat sfârșit

Administrația comunei Courmayeur, situată în Alpii Italieni, a anunțat duminică ''ridicarea tuturor măsurilor'' de securitate adoptate pentru a face față riscului de prăbușire a unei porțiuni de mari dimensiuni din ghețarul Planpincieux după ce situația a revenit la normal, informează AFP, preluat de Agerpres.

Cele mai recente date obținute despre ghețar au ''confirmat o revenire la parametrii obișnuiți de risc'', iar restricțiile de circulație către Val Ferret (situată în partea inferioară a ghețarului), ordonate miercuri, sunt ridicate, a anunțat municipalitatea într-un comunicat.

Circulația automobilelor în mica vale este permisă din nou, precum și revenirea în locuințe a celor circa 50 de rezidenți evacuați.

Un volum de gheață estimat la 500.000 de metri cubi - adică de ''mărimea catedralei din Milano'' - risca să se prăbușească, potrivit autorităților locale, care au ordonat miercuri seară evacuarea timp de 72 de ore a unei zone ''roșii'' de circa câteva sute de metri lățime dedesubtul ghețarului, într-o parte a văii puțin locuite și frecventată mai ales de amatorii de drumeții în acest sezon estival.

În Valle d' Aosta, micuța vale Val Ferret se învecinează cu celebra stațiune Courmayeur și cu intrarea în tunelul Mont Blanc, dintre Franța și Italia. Zona vizată se afla cu toate acestea la cel puțin patru kilometri de intrarea în tunel și la o și mai mare distanță de Courmayeur, unde situația a rămas în parametrii normali în aceste ultime zile.

''Evacuarea era necesară și inevitabilă din cauza riscului glaciar'', a subliniat din nou duminică municipalitatea Courmayeur. Alerta a fost primită cu neînțelegere de locuitori și a fost criticată de numeroși profesioniști din turism, îngrijorați de efectele asupra activității lor afectate deja de pandemia de COVID-19.

Amenințarea prăbușirii ghețarului ''era localizată și afecta o parte din teritoriul (comunei), în timp ce în restul aceluiași teritoriu, văile și municipalitatea Courmayeur, activitățile turistice se derulau într-o normalitate absolută'', a subliniat primăria, regretând ''tonul alarmist'' al anumitor publicații.

În septembrie și octombrie 2019, acest ghețar din Planpincieux a fost pe punctul de a se prăbuși parțial, pe o porțiune de aproape 250.000 de metri cubi.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău