Monografie dedicată sculpturii moldovenești, lansată la Biblioteca Națională
-
05 Martie 2019 18:47
La Biblioteca Națională a Moldovei a fost lansată monografia „Compoziții tematice în sculptura moldovenească: anii 1940 – 2010”, semnată de Ana Marian. Autoarea spune că a lucrat la carte timp de opt ani. Două exemplare se vor păstra la Biblioteca Națională, transmite IPN.
Ideea de a dedica un studiu amplu compoziției tematice a apărut în urma unor cercetări de durată asupra sculpturii moldovenești. În monografie sunt prezentate patru perioade distincte. Perioada 1940-1960 vizează începuturile genurilor compoziției sculpturale populare, inclusiv troițele moldovenești, dar care nu pot fi urmărite cu toată amploarea pentru că lucrările create în perioada respectivă nu au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial. Perioada anilor 1961-1970 este caracterizată drept o perioadă de experimente cu materiale și forma, compozițiile fiind rezultatele unor căutări, așa încât la unul și același artist se constată abordări de diversă stilistică. Perioada mai este caracterizată prin democratizarea procesului artistic. Anii 1971-1990 reflectă o diversitate de abordări. Pe lângă tematica oficială, apar compoziții alegorii, profeții, enigme. Generația de sculptori din perioada 1991-2010 a pledat pentru soluții noi în sculptură. Perioada se caracterizează prin afirmarea compoziției abstracte.
Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale, a spus că autoarea monografiei pune în valoare o moștenire importantă. Ana Marian pornește de la acele răstigniri din fiecare sat, care nu au fost distruse, s-au păstrat, arată cine au fost autorii, printre care au fost și oameni simpli. Directoarea Bibliotecii Naționale crede că respectiva carte își va găsi cititorul, va fi prezentă în expozițiile bibliotecii care promovează sculptura și crede că poate deveni chiar o carte de căpătâi pentru cei interesați de domeniu.
Monografia a fost elaborată în cadrul institutului Patrimoniului Cultural în anii 2011-2014, revăzută și completată în anii 2015-2017 și editată prin cofinanțare la Editura Știința în 2018.