Moneda unica europeană continuă să se ieftinească. Ce spun experții
-
04 Ianuarie 2017 14:44
Experții susțin că motivele acestei deprecieri sunt creșterea dolarului american pe piața externă.
Totodată, ei atenționează că deprecierea euro ar avea consecințe negative pentru economia națională.
Cursul euro a scăzut astăzi cu 14 bani față de ziua de marți, 3 ianuarie, la 20 de lei și 90 de bani. Potrivit expertului economic Viorel Gârbu, principala cauză a ieftinirii monedei euro este creșterea dolarului american față toate valutele de referință.
„Moneda americană crește fiindcă s-a schimbat politica monetară, iar aceasta s-a schimbat pentru că s-au îmbunătățit condițiile din economie: rata șomajului este mai mică, creșterea economică este mai mare cu 2-3% și în aceste condiții a fost schimbată politica monetară”, a declarat Viorel Gârbu.
În opinia expertului Viorel Gârbu, scăderea valorii monedei unice europene este una negativă pentru economia națională.
„Cele mai multe exporturi din economia moldovenească merg către piața europeană, ori de acum încolo exporturile moldovenești vor costa un pic mai mult în comparație cu valoarea mărfurile care se duc spre piața respectivă. În același timp, importurile care vin masiv din zona economică europeană vor fi mai ieftine și asta va înrăutăți situația agenților economici autohtoni”, a constatat Viorel Gârbu.
Totuși, pentru că o treime din remiterile care ajung în Republica Moldova sunt în dolari, expertul spune că persoanele care beneficiază de ele vor avea un pic de câștigat, pentru că odată convertite în lei, aceste venituri vor însemna o sumă mai mare.
Viorel Gârbu consideră că pe parcursul acestui an, leul moldovenesc va fi stabil, iar cotațiile monedei euro se vor echivala cu cele ale dolarului, deși există probabilitatea ca dolarul american să se aprecieze.
„Anul 2017 este unul foarte dificil pentru statele membre ale Uniunii Europene. Avem situație dificilă în Italia, acolo unde pot fi așteptate alegeri parlamentare anticipate. Avem alegeri parlamentare în Germania, Franța. Va fi un an decisiv pentru zona euro, în aceste condiții cred că moneda europeană va fi mai degrabă una slabă decât puternică”.
Expertul recomandă cetățenilor să-și păstreze economiile în mai multe valute.