Mold-Street | Schimbare radicală în programul de privatizare: 21 de întreprinderi de stat au fost excluse (Revista presei)

  • 12 Februarie 2019 09:38
Mold-Street | Schimbare radicală în programul de privatizare: 21 de întreprinderi de stat au fost excluse (Revista presei) Bizlaw

Revista presei - 12 februarie 2019.

Presa de la Chișinău scrie despre eliberarea celor doi piloți moldoveni din Afganistan, despre care a anunțat ieri președintele Igor Dodon, care a spus că Rusia ar fi fost principala forță ce a contribuit la punerea lor în libertate.

După ce a fost acuzat de către președintele Parlamentului, Andrian Candu că ar fi exploatat acest caz în plină campanie electorală, Igor Dodon le reproșează autorităților că nu ar fi intervenit la eliberarea piloților, captivi din 2015.

„Ce-ați făcut voi trei ani de zile pentru salvarea ostaticilor, ca acum să criticați că ei n-au fost eliberați cu câteva luni, săptămâni sau zile mai devreme?”, îl citează TV 8 pe Igor Dodon. „De mult timp am ținut pe masă dosarul acestui caz și am grăbit cât am putut eliberarea cetățenilor noștri. (…) Am dorit enorm ca eliberarea lor să se întâmple încă în 2018, ca cei doi piloți să întâmpine Revelionul acasă, în Patrie, printre cei dragi. N-a fost să fie așa, fiindcă prea dificilă era situația lor. Până la urmă, contează că ei în sfârșit au scăpat din închisoarea talibanilor și acum se află în afara oricărui pericol”, a comentat Igor Dodon pe Facebook.

”Usatîi răsucește CUȚITUL în rana lui Dodon: „Piloții moldoveni puteau fi ELIBERAȚI acum 10 luni. Dodon i-a ținut acolo pentru CAMPANIA electorală. Va sta la PUȘCĂRIE pentru asta”, titrează Ziarul Național.

Publicația îl citează pe fostul primar de la Bălți, Renato Usatîi, care a declarat aseară la Jurnal TV că cei doi piloți urmau să ajungă acasă nu acum patru luni, așa cum a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, dar cu zece luni în urmă. Usatîi a precizat că la operațiunea de eliberare a celor doi piloți au participat serviciile secrete rusești, dar și din alte state. „Ce operațiunea poate conduce Dodon? Operațiunile lui Dodon sunt la strâns căpșune. Au participat rușii, dar și servicii din alte state. O să aduc ca martori talibanii, care mi-au confirmat în primăvară 2018 că cei doi sunt ținuți pentru alegeri”, a mai declarat Renato Usatîi, care este fugar la Moscova din 2016, fiind dat în căutare și acuzat de procurorii de la Chișinău că l-ar fi deposedat pe bancherul rus Gherman Gorbunțov de pachetul majoritar, în valoare de peste 113,5 milioane de lei, la banca Universalbank, și că ar fi comandat asasinarea lui.

Analistul Victor Ciobanu scrie în editorialul său pentru Cotidianul despre posibila scoatere din cursa electorală a Partidului Socialiștilor și atacurile la care a fost supusă formațiunea, acuzată că ar beneficia de sprijinul administrativ al președintelui Igor Dodon. Editorialistul nu crede că PSRM va fi eliminat din campanie. ”Mai întâi, pentru că se va solda cu un scandal de proporții atât pe interior, cât și în exterior. Or, nu poți scoate din alegeri o formațiune care adună circa o jumătate din sufragii”. Dar argumentul principal este că Partidul Democrat are nevoie de socialiști. ”Odată cu dispariția socialiștilor, dispare și acest pericol imaginar, se prăbușește toată construcția, toată paradigma geopolitică falsă, vândută cu succes atâția ani partenerilor de dezvoltare. Dispare și raison d’être a PD ca ultim bastion al acestei fake-lupte. După care va dispărea și PD”, opinează Victor Ciobanu.

Ziarul de Gardă analizează promisiunile electorale ale candidaților din 2014 și din 2019, despre care puteți citi mai multe pe pagina publicației.

Portalul Moldova Curată publică un interviu cu experta anticorupție, Cristina Țărnă, fostă directoare adjunctă a CNA. În opinia ei, problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI).

”Pentru o instituție de prevenire, cum este ANI, mi se pare un act sinucigaș să nu vrei să lucrezi cu jurnaliștii, pentru că tot ei o să creeze curentul de opinie care în câțiva ani să o desființeze, la fel cum au desființat CNI”, a subliniat ea în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. De asemenea, experta pledează pentru mai puține instituții anticorupție, dar care să fie mai eficiente și funcționale pe deplin, spre deosebire actuala ANI. În schimb, ar fi necesară instituirea unei instanțe specializate anticorupție, care să contribuie mai eficient la finalitatea cazurilor anchetate. Experta a mai subliniat importanța unui lider puternic la conducerea ANI, care să dea dovadă de fermitate și să-și încurajeze angajații să examineze cazuri de rezonanță, prin care să câștige simpatia și încrederea populației, mai scrie Moldova Curată.

Presa în campania electorală: De ce este mai ușor să spui adevărul și cum se poate distanța jurnalistul de propriile simpatii politice”, notează Media-Azi.md, care oferă opiniile mai multor reprezentanți ai presei la acest subiect. Aneta Grosu, redactor-șef al săptămânalului Ziarul de Gardă (ZdG), a comunicat că în actuala campanie electorală redacția a decis să nu  accepte publicitate electorală de la niciunul dintre concurenți. Și asta din cauza că, în anii trecuți, când ZdG publica astfel de materiale, mai mulți cititori se revoltau de apariția unor personaje politice pe paginile ziarului. Evghenii Șolari, de la Newsmaker  a accentuat că „este mult mai ușor să scrii echilibrat, pentru că e „mai plăcut să spui adevărul”. În opinia sa, societatea moldovenească este polarizată și politizată, iar acest fapt în campania electorală se resimte și mai tare. Același lucru se poate spune și despre breasla jurnaliștilor, notează jurnalistul.

”Schimbare radicală în programul de privatizare: 21 de întreprinderi de stat au fost excluse”, titrează Mold-Street. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de luni, 11 februarie 2019 o modificare a Hotărîrîi Guvernului cu privire la măsurile de realizare a Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. De fapt este o schimbare esențială în programul de privatizare, adoptat încă în anul 2007, iar inițiativa aparține șefului Agenției Proprietății Publice (APP), Vladimir Baldovici. Astfel din procesul de privatizare au fost excluse autoritățile organele centrale de specialitate ale administrației publice (de exemplu Ministerul Economiei și Infrastucturii), dar și autoritățile administrației publice locale, iar toate împuternicirile au fost trecute pe seama Agenției Proprietății Publice, notează Mold-Street. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău