Mold-Street | Locuințe subvenționate pentru angajații primăriei Chișinău – legal și echitabil?

  • 03 Octombrie 2017 15:18
Mold-Street | Locuințe subvenționate pentru angajații primăriei Chișinău – legal și echitabil?

De mai bine de un an de zile, Primăria Chișinău și-a asumat promovarea unei inițiative ce reglementează un domeniu de interes sporit pentru societate – problema asigurării cu locuințe a unor anumite categorii de persoane.

Lipsa de claritate și caracterul manipulator al documentului indică spre un Proiect defectuos și abuziv, scrie Mold-Street.

Autorul documentului, Direcția management financiar din cadrul primăriei Chișinău, promovează din vara anului 2016 un Proiect al Regulamentului privind stabilirea unor forme de sprijin financiar de la bugetul local al municipiului Chișinău la construcția/procurarea de locuințe pentru unele categorii de cetățeni.

În septembrie 2017, Proiectul se află încă în faza de avizare și nu se cunosc opiniile experților în domeniu și al societății civile privind oportunitatea acestuia. 

O soluție pentru a menține specialiștii locali

Dumitru Budianschi, director de program în cadrul organizației Expert-Grup, a evidențiat că în context general, avem o problemă cu salarizarea și cu politica de remunerare a cadrelor din sectorul public. În țările dezvoltate, deși salariile funcționarilor publici nu sunt cele mai atractive, există un sistem de bonusare, complementar celui de salarizare. Sistemul respectiv soluționează problema angajării unor specialiști calificați. În cazul autorităților publice (locale) municipale de la noi, se încearcă a menține personalul și se apelează la subvenționarea ipotecii imobiliare, care nu este o soluție durabilă, pentru că angajații respective vor fi practici ”prinși” în sistem doar pe durata programului de subvenționare. 

Mai mult, spune expertul, apare întrebarea dacă aceste stimulente financiare trebuie să fie aplicate tuturor angajaților primăriei – întrucît formarea și menținerea unor cadre (un secretar, de exemplu) este mult mai facilă decît formarea și menținerea altora (mai calificate). Rezultă că abordarea respectivă nu este nici eficientă, nici justificată, întrucît funcționarul va avea mereu tendința de a apela de astfel de ”șiretlicuri de subvenționare” (pentru a suplimenta salariile) și să nu aibă o performanță în funcție de salarizare / bonusare, conchide expertul.

 

Citiți continuarea pe mold-street.com.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău