MoldStreet explică de ce WizzAir nu va reveni curând la Chișinău (Revista presei)

  • 25 Mai 2023 09:46
MoldStreet explică de ce WizzAir nu va reveni curând la Chișinău (Revista presei)

Vitalie Ciobanu remarcă în editorialul său din Europa Liberă că „În discursul său de la marea manifestație din 21 mai președinta Maia Sandu avansa termenul de 2030 la care ar trebui să se producă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola s-a ferit să numească vreo dată. Anul 2030 este un angajament al moldovenilor, nu o bornă fixată de Bruxelles, subliniază publicistul. Va fi alegerea Republicii Moldova să reușească până atunci sau să-și mai amâne aderarea, consideră Vitalie Ciobanu.

„Nu subestimați puterea transformatoare a procesului de aderare. Călătoria este la fel de importantă ca și destinația”, a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un interviu acordat pentru ZdG, în care a vorbit despre drumul R. Moldova spre Uniunea Europeană.

Ziarul de Gradă mai publică astăzi o investigație despre cum „protestatarii” lui Ilan Șor au trecut Prutul, iar de această dată nu pentru a protesta (și) la București, ci pentru a fi premiați în cadrul unui concurs jurnalistic.

„Moșia oligarhului” – este titlul unei noi investigații a RISE Moldova. Documentarea acestui subiect a început în toamna anului 2022 și a pornit de la o decizie a Tribunalului Nicosia, Cipru, în care fosta soție a lui Vladimir Plahotniuc, Oxana Childescu, încerca să-și revendice mai multe bunuri pe care le-ar fi pierdut. S-a întâmplat după ce interpușii pe numele cărora au înregistrat bunurile le-au tras țeapă. Cel puțin asta acuză Childescu în instanță. Mai exact, este vorba de un iaht, despre care RISE a mai  scris în ancheta „Iahtul oligarhului”, și despre un complex locativ din Spania – în Marbella – locul unde soarele strălucește 320 de zile pe an, iar bogații lumii își cumpără vile cochete. E partea Spaniei cu cele mai multe terenuri de golf. Și dacă banii curg gârlă, înseamnă că e locul potrivit pentru investiții. Însă potrivit publicației, aceasta nu este o invitație imobiliară. E mai degrabă rezultatul ambiției unui oligarh. Sau a dorinței de a-și susține afirmația: „Banii, pentru mine, sunt un instrument de a face proiecte”. Sau, pur și simplu, un mod de a-și ascunde banii, constată RISE.

MoldStreet explică de ce WizzAir nu va reveni curând la Chișinău. Compania aeriană low-cost Wizz Air ar putea reveni la Chișinău, doar dacă Guvernul Republicii Moldova poate îndeplini condițiile de securitate necesare, susține șeful diplomației de la Budapesta, Péter Szijjàrtó.
Potrivit acestuia, prezența în Moldova era una profitabilă pentru companie. Este în interesul Guvernului Moldovei și Guvernului Ungariei”, a declarat la Chișinău, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjàrtó. Pe de altă parte șeful diplomației de la Chișinău, susține că decizia companiei low-cost de a pleca a avut motive comerciale și promite că Guvernul va face tot posibilul ca Wizz Air să reia zborurile spre Chișinău cât mai curând.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău