Mold-Street: De unde a luat Vladimir Plahotniuc datele despre kilometri de drumuri reparați anual și mai ales cine i le-a oferit (Revista presei)

  • 27 Septembrie 2018 11:03
Mold-Street: De unde a luat Vladimir Plahotniuc datele despre kilometri de drumuri reparați anual și mai ales cine i le-a oferit (Revista presei)

„Deportarea” profesorilor turci de la liceul Orizont. 17 întrebări de la ZdG, un simplu răspuns de la SIS, titrează publicația. Jurnaliștii au trimis o solicitare de informații la Serviciul de Informații și Securitate, în care au solicitat detalii despre decizia în baza căreia au fost expulzați cei șapte cetățeni străini. Ei au mai întrebat care au fost argumentele care au stat la baza acestei decizii; cine a luat această decizie; când le-a fost comunicată acestea decizie angajaților liceului „Orizont” etc.

La 14 zile de la expedierea solicitării de informații, Ziarul de Gardă a primit un răspuns de la SIS, în care se spune că instituția a luat act de solicitare și că ”procedura de îndepărtare a cetățenilor străini de pe teritoriul național a fost efectuată în conformitate cu legislația națională în baza actelor emise de către autoritatea abilitată”. SIS mai specifică faptul că la 6 septembrie a acordat suportul necesar Biroului Migrație și Azil ”pentru punerea în executare a deciziilor menționate supra, în termenul prevăzut de lege”.

De asemenea, în ediția de astăzi a ZdG continuă seria de texte în care arată cum în ultimii 5 ani, printr-o schemă în care au fost implicați avocați, executori judecătorești, judecători, oameni de afaceri, dar și diverși funcționari, municipiul Chișinău a fost deposedat de peste 30 de terenuri, cu o suprafață totală de aproximativ 5,5 hectare și o valoare de piață de peste 100 de milioane de lei. 

Adevărul scrie că Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că Vlad Plahotniuc nu deține acele vile de lux despre care s-a scris în investigația jurnalistică a celor de la RISE Moldova, motiv pentru care liderul PDM nici nu le-a trecut în declarația sa de avere.

”În momentul în care dumnealui (Vlad Plahotniuc) nu a făcut astfel de declarații, înseamnă că acele proprietăți nu-i aparțin”, a afirmat Andrian Candu miercuri, 26 septembrie, într-o conferință de presă.

Și tot Adevărul mai observă că Președintele Igor Dodon pare dispus să-și asume rolul de lider regional. Șeful statului afirmă că este gata să fie acea persoană prin intermediul căreia Uniunea Europeană va ajunge la anumite înțelegeri cu Moscova.

Într-un interviu pentru presa rusă, Igor Dodon a dat de înțeles că UE acum este mai deschisă spre un dialog în care să fie abordate și interesele Rusiei, atunci când este vorba despre relațiile UE-Moldova, notează publicația.

Cifrele rupte de realitate ale lui Plahotniuc, sau câți kilometri de drum se repară pe an în Moldova, titrează publicația electronică Mold-Street.

În plină pregătire de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Partidul Democrat din Moldova (PDM) anunță un nou proiect grandoman - „Drumuri bune pentru Moldova 2”, care ar urma să fie realizat anul viitor. ”Asta deși programul „Drumuri Bune pentru Moldova 1” încă nu s-a încheiat, iar eficiența lui deocamdată nu a fost analizată”, subliniază publicația. 

Jurnaliștii pun la îndoială cifrele anunțate de liderul PD. ”Cel mai tare însă ne surprind cifrele anunțate de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Astfel el susține că în anii 2009-2016, au fost construite și reparate mai puțin de o mie de km de drumuri, ceea ce constituie 140 de km anual. Nu e clar de unde a luat asemenea date liderul PDM și mai ales cine i le-a oferit: Guvernul, Ministerul Economiei, Biroul Național de Statistică, Administrația de Stat a Drumurilor? Pare de necrezut. Or, acolo au mai rămas ceva specialiști care își dau seama de cifre și cunosc care este situația reală”, subliniază Mold-Street.

Jurnaliștii fac trimitere la datele Curții de Conturi care arată că în perioada 2014-2016 s-au construit în medie 366 de kilometri pe an, din banii Fondului Rutier, adică de aproape trei ori mai mult decât anunță liderul democrat. La acestea se adaugă drumuri construite din banii donatorilor internaționali. 

”O altă afirmație ce nu are legătură cu realitatea este că Partidul Democrat nu s-ar fi aflat la guvernare în perioada 2009-2016. Reprezentanții PDM au fost în permanență membri ai Guvernului, au condus Parlamentul etc. De exemplu funcția de vicepremier, ministru al Economiei a fost în permanență ocupată de reprezentanți ai PDM: Valeriu Lazăr, Andrian Candu etc.”, se mai arată în analiza Mold-Street.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău