Mold-Street: ”Cum creşte pensia într-un an: La procurori cu peste 2.400 lei, pentru oameni de cultură cu 35 de lei” (Revista presei)

  • 29 Mai 2019 09:15
Mold-Street: ”Cum creşte pensia într-un an: La procurori cu peste 2.400 lei, pentru oameni de cultură cu 35 de lei” (Revista presei)

Revista presei - 29 mai 2019

”Rusia continuă politica agresivă la adresa Ucrainei”, titrează Adevărul. Autorul articolului, Răzvan Munteanu, subliniază că, ”În ciuda unor aşteptări privind schimbarea relaţiilor ruso-ucrainene după alegerea lui Zelenski în postura de preşedinte al Ucrainei, Moscova continuă retorica agresivă la adresa ţării vecine prin încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a acesteia. În acest sens, decizia preşedintelui Vladimir Putin de a simplifica procedura de acordare a cetăţeniei ruse populaţiei ucrainene din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk este privită de către Kiev ca o nouă provocare de securitate în care Moscova urmăreşte implementarea unei strategii pe modelul celei folosite în Abhazia şi Osetia de Sud, unde intervenţia militară a Federaţiei Ruse a fost legitimată prin narativul protejării populaţiei proprii”, scrie autorul.

Cotidianul scrie despre ”Cei trei pași prin care blocul ACUM își propune să reformeze Procuratura Generală”, inclusiv desemnarea unui procuror general european. Blocul ACUM propune, astfel, excluderea condiției deținerii de către un aspirant la funcția de Procuror General a cetățeniei Republicii Moldova, extinderea comisiei de concurs pentru selectarea Procurorului General, în care ar intra, în afară de membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), și exponenți ai societății civile, dar și experți internaționali, precum și majorarea numărului de membri ai CSP și suplimentarea acestuia cu mai mulți exponenți ai societății civile.  

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, este de părere că demiterea actualului procuror general nu va schimba radical Procuratura Republicii Moldova, chiar dacă la șefia acesteia va fi adus în procuror din afară țării. Opinia a fost exprimată la emisiunea Important de la TVC 21, notează TV8. „Procuratura este un organism vechi, un organism foarte greoi, foarte mare, care are un anumit ADN, o anumită logică, matricea care ea există. Dacă dorești să ai un alt produs, e necesară o reformă de o cu totul altă natură, ceva mai profund, etapizat în timp”, a declarat Alexandru Tănase.

Liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, este nemulțumit de faptul că președintele Igor Dodon vrea să-și asume numirea datei alegerilor locale, care ar putea avea loc odată cu cele parlamentare anticipate, în cazul în care nu va fi formată o coaliție de guvernare în următoarele două săptămâni, scrie Ziarul Național. „Nu Dodon decide cu privire la alegerile locale. Parlamentul este unica autoritate în acest stat care va decide cu privire la data alegerilor locale. Ceea ce face Dodon nu reprezintă mandatul primit din partea cetățenilor. Asistăm la uzurparea totală a puterii în stat”, a declarat Năstase.

Europa Liberă revine la protestul de săptămâna trecută a Blocului ACUM, care a fost întrerupt de zeci de tineri, unii mascați, scandând lozinci licențioase la adresa Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase. Activiștii anti-discriminare au vorbit despre componenta „sexistă” a contramanifestației și s-au arătat convinși că ”legea moldoveană conţine gradul necesar de protecţie pentru femei, dar autorităţile nu vor în mod deliberat s-o aplice, în acest caz anume, ceea ce ar susţine varianta unei complicităţi cu organizatorii. Lipsa de reacţie din partea poliţiei sau procuraturii, care aşa cum se ştie nu au iniţiat vreo investigaţie, s-ar potrivi bine cu această idee”, mai notează Europa Liberă.

 

Cum creşte pensia într-un an: La procurori cu peste 2.400 lei, pentru oameni de cultură cu 35 de lei”, titrează portalul economic Mold-Street. ”Creşterea atât de spectaculoasă a pensiilor pentru procurori în 2018 este explicată de Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) prin recalcularea pensiilor, "conform deciziilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată privind recalcularea şi achitarea pensiilor pentru vechime în muncă". În consecinţă dacă iniţial în anul 2018 pentru achitarea părţii pensiei şi indemnizaţiei viagere procurorilor, din resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat, a fost prevăzută suma de 10,5 milioane lei, apoi după decizia instanţei de judecată aceasta a crescut la 25 de milioane lei”, notează Mold-Street.

 

Ziarul de Gardă scrie despre „Lupta” fără concurență pentru tronul Federației Moldovenești de Fotbal”. Candidatura lui Leonid Oleinicenco la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) a fost aprobată miercuri, 22 mai, în cadrul unui Congres Extraordinar al FMF, cu votul unanim al membrilor delegați. Oleinicenco a fost singurul candidat înscris în cursă, după ce, în ianuarie, curent, au fost operate modificări la statutul FMF, care au complicat procedura de înregistrare și au redus numărul potențialilor candidați pentru fotoliul de șef al fotbalului moldovenesc, notează publicația.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chişinău
7 °C
cer fragmentat
Umiditate:56 %
Vint:4,1 m/s
Sat
6 °C
Sun
6 °C
Mon
7 °C
Tue
11 °C
Wed
14 °C

Curs oficial BNM 28 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4479 0.0117
USD 17.7711 -0.0857
RON 4.0440 -0.0018
UAH 0.7243 -0.0011
RUB 0.2704 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău