Mold-Street: ”Cum crește pensia într-un an: La procurori cu peste 2.400 lei, pentru oameni de cultură cu 35 de lei” (Revista presei)
-
29 Mai 2019 09:15
Revista presei - 29 mai 2019
”Rusia continuă politica agresivă la adresa Ucrainei”, titrează Adevărul. Autorul articolului, Răzvan Munteanu, subliniază că, ”În ciuda unor așteptări privind schimbarea relațiilor ruso-ucrainene după alegerea lui Zelenski în postura de președinte al Ucrainei, Moscova continuă retorica agresivă la adresa țării vecine prin încălcarea suveranității și integrității teritoriale a acesteia. În acest sens, decizia președintelui Vladimir Putin de a simplifica procedura de acordare a cetățeniei ruse populației ucrainene din regiunile separatiste Donețk și Lugansk este privită de către Kiev ca o nouă provocare de securitate în care Moscova urmărește implementarea unei strategii pe modelul celei folosite în Abhazia și Osetia de Sud, unde intervenția militară a Federației Ruse a fost legitimată prin narativul protejării populației proprii”, scrie autorul.
Cotidianul scrie despre ”Cei trei pași prin care blocul ACUM își propune să reformeze Procuratura Generală”, inclusiv desemnarea unui procuror general european. Blocul ACUM propune, astfel, excluderea condiției deținerii de către un aspirant la funcția de Procuror General a cetățeniei Republicii Moldova, extinderea comisiei de concurs pentru selectarea Procurorului General, în care ar intra, în afară de membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), și exponenți ai societății civile, dar și experți internaționali, precum și majorarea numărului de membri ai CSP și suplimentarea acestuia cu mai mulți exponenți ai societății civile.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, este de părere că demiterea actualului procuror general nu va schimba radical Procuratura Republicii Moldova, chiar dacă la șefia acesteia va fi adus în procuror din afară țării. Opinia a fost exprimată la emisiunea Important de la TVC 21, notează TV8. „Procuratura este un organism vechi, un organism foarte greoi, foarte mare, care are un anumit ADN, o anumită logică, matricea care ea există. Dacă dorești să ai un alt produs, e necesară o reformă de o cu totul altă natură, ceva mai profund, etapizat în timp”, a declarat Alexandru Tănase.
Liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, este nemulțumit de faptul că președintele Igor Dodon vrea să-și asume numirea datei alegerilor locale, care ar putea avea loc odată cu cele parlamentare anticipate, în cazul în care nu va fi formată o coaliție de guvernare în următoarele două săptămâni, scrie Ziarul Național. „Nu Dodon decide cu privire la alegerile locale. Parlamentul este unica autoritate în acest stat care va decide cu privire la data alegerilor locale. Ceea ce face Dodon nu reprezintă mandatul primit din partea cetățenilor. Asistăm la uzurparea totală a puterii în stat”, a declarat Năstase.
Europa Liberă revine la protestul de săptămâna trecută a Blocului ACUM, care a fost întrerupt de zeci de tineri, unii mascați, scandând lozinci licențioase la adresa Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase. Activiștii anti-discriminare au vorbit despre componenta „sexistă” a contramanifestației și s-au arătat convinși că ”legea moldoveană conține gradul necesar de protecție pentru femei, dar autoritățile nu vor în mod deliberat s-o aplice, în acest caz anume, ceea ce ar susține varianta unei complicități cu organizatorii. Lipsa de reacție din partea poliției sau procuraturii, care așa cum se știe nu au inițiat vreo investigație, s-ar potrivi bine cu această idee”, mai notează Europa Liberă.
”Cum crește pensia într-un an: La procurori cu peste 2.400 lei, pentru oameni de cultură cu 35 de lei”, titrează portalul economic Mold-Street. ”Creșterea atât de spectaculoasă a pensiilor pentru procurori în 2018 este explicată de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) prin recalcularea pensiilor, "conform deciziilor definitive și irevocabile ale instanței de judecată privind recalcularea și achitarea pensiilor pentru vechime în muncă". În consecință dacă inițial în anul 2018 pentru achitarea părții pensiei și indemnizației viagere procurorilor, din resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat, a fost prevăzută suma de 10,5 milioane lei, apoi după decizia instanței de judecată aceasta a crescut la 25 de milioane lei”, notează Mold-Street.
Ziarul de Gardă scrie despre „Lupta” fără concurență pentru tronul Federației Moldovenești de Fotbal”. Candidatura lui Leonid Oleinicenco la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) a fost aprobată miercuri, 22 mai, în cadrul unui Congres Extraordinar al FMF, cu votul unanim al membrilor delegați. Oleinicenco a fost singurul candidat înscris în cursă, după ce, în ianuarie, curent, au fost operate modificări la statutul FMF, care au complicat procedura de înregistrare și au redus numărul potențialilor candidați pentru fotoliul de șef al fotbalului moldovenesc, notează publicația.