Moldovenii sunt independenți și nu prea (Adevărul)

  • 28 August 2015 09:41
Moldovenii sunt independenți și nu prea (Adevărul)

Revista presei din 26 august 2015

”Proclamarea independenței Republicii Moldova a fost și rămâne cel mai important eveniment din viața mea”, a declarat primul președinte al Parlamentului R. Moldova, Alexandru Moșanu, pentru Ziarul Național. Fiind una dintre persoanele-cheie a acelor zile, el povestește în ZN, cu lux de amănunte, cum s-a desfășurat ziua de 27 august 1991.

Nicolae Negru a scris ”Despre Unire de Ziua Independenței”. Nu numai pentru cetățenii de atunci ai R. Moldova, ci și pentru deputații care au semnat-o, Declarația de Independență avea semnificații diferite. Pentru autorii Declarației, independența însemna un pas către reunirea cu România, pentru alții, o cale de evitare a reunirii imediate cu România. 27 august e ziua în care am rupt lanțul și am ieșit din cușca imperiului numit URSS. Potrivit autorului, e cu siguranță un prilej de sărbătoare, o sărbătoare a libertății. Și chiar dacă oligarhii nesățioși, nesimțiți, bolnavi, cleptomani în adevăratul sens al cuvântului, au „preluat-o ostil” sau au „furat-o”, semnificația zilei de 27 august nu se schimbă. Faptul că oligarhii au călcat cu cizmele peste idealurile, entuziasmul și speranțele de atunci îi plasează în mod automat în rolul de agenți sau idioți utili ai lui Putin, care a pornit războiul de reconstruire a cuștii în care am fost ținuți din 1944 până în 1991. Dar 27 august rămâne ziua libertății și încă mai depinde de noi înșine cum ne vom folosi de ea, conchide editorialistul de la Ziarul Național.

Moldovenii sunt independenți și nu prea, titrează Adevărul. Mulți cetățeni ai nu văd Republica Moldova  ca stat independent. E bine că ne-am câștigat independența, însă ce am făcut mai departe? – se întreabă oamenii, care constată că în acești 24 de ani am dat mai mult înapoi.  Nu prea știm unde ne îndreptăm, trebuie să fim mai hotărâți în ceea ce facem, să luptăm cu corupția, susțin interlocutorii ziarului Adevărul. Unii dintre cei intervievați consideră că Republica Moldova este un stat artificial care s-a blocat în etapa dintre ieșirea din URSS și reunirea cu România.

Într-o analiză preluată de Timpul, comentatorul Anatol Țăranu susține că Republica Moldova nu este un stat constituit, pentru că nu-și controlează hotarele. ”Republica Moldova este un stat tipic în plină tranziție de la un fost imperiu spre o altă entitate care deocamdată nu este clar cum se va constitui în ultimă instanță – sau ca un stat independent sau opțiunea de unire cu România va lua contur și atunci se va produce reîntregirea națională în cadrul hotarelor statului român”, susține analistul.

În Transnistria, de la 1 septembrie, doar manuale rusești, titrează Jurnal de Chișinău. Liderul separatist Evgheni Șevciuk, a spus că fondul de carte al școlilor din regiune va fi înlocuit cu cărți rusești până la începutul noului an școlar. El a declarat că manualele vor fi schimbate în proporție de 100%. Directorii liceelor cu predare în limba română se tem că vor fi împiedicați să treacă prin vamă manuale în limba română.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău