Moldovenii donează sânge pentru victimele din Colectiv (Adevărul)
-
03 Noiembrie 2015 10:27
Revista presei din 3 noiembrie 2015
Moldovenii donează sânge pentru victimele dezastrului din Clubul Colectiv, titrează Adevărul. Sute de moldoveni au donat, duminică și luni, sânge pentru tinerii din București care au fost răniți în urma incendiului produs pe 30 octombrie în Clubul Colectiv. Campania de donare a sângelui inițiată în această duminică va continua pe parcursul săptămânii în orașul Cahul și municipiile Bălți și Chișinău.
Timpul se întreabă dacă s-a gândit oare cineva că cele două maluri ale Prutului se vor uni în urma unei tragedii? Donatori, în mare parte tineri, care nu au prieteni sau rude printre victime, au decis să doneze sânge pentru că, zic ei ”cei de la București ar fi făcut la fel pentru noi. Sângele apă nu se face. Deci ne pasă, oricât am vrea să ne ascundem după deget. Se poate. Păcat că mobilizarea între frați se face după o tragedie care a luat viața a zeci de oameni ce au pierdut lupta cu moartea și chinuie pe patul de spital încă sute de tineri, remarcă Timpul.
Premierul interimar a cerut efectuarea controalelor în toate localurile de divertisment din țară, anunță Ziarul de Gardă. Cabinetul de miniștri în exercițiu a examinat posibilitățile de acordare a ajutorului necesar din partea Guvernului R. Moldova autorităților României. La ședință, instituțiile responsabile au raportat despre asistența acordată persoanelor grav afectate în incendiul produs în clubul „Colectiv”, România.
Ziarul de Gardă public un material de investigație cu titlul Stăpânii farmaciilor. O familie de vietnamezi, stabiliți cu traiul în țara noastră încă din 1992 și care, în 2002, grație demersului unor deputați comuniști, au obținut și cetățenia R. Moldova, dar și câțiva oameni de afaceri locali, dețin cele mai importante rețele de farmacii care activează pe teritoriul R. Moldova. Firmele care dețin aceste farmacii obțin, pe lângă banii din vânzarea medicamentelor către persoanele fizice, anual, milioane de lei din contracte cu instituțiile medicale din țară, pe care le aprovizionează cu produse farmaceutice. În R. Moldova, la finele anului 2014, activau 2059 de farmacii și șapte rețele mari, care domină, practic, piața farmaceutică din țara noastră.
Conform datelor prezentate la începutul anului 2015 de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în 2014, numărul întreprinderilor farmaceutice a scăzut cu 6,83% față de anul 2013, tenta negativă rezultând din încetarea activității a 225 de filiale ale Secțiilor de asistență cu medicamente ale Centrelor Medicilor de Familie. Conform acelorași informații, în 2014, o farmacie din R. Moldova deservea, în medie, 3123 de persoane.