Moldovenii din Iași au deschis un grup pe Facebook pentru mobilizare la vot în turul doi

  • 02 Noiembrie 2016 17:34
Moldovenii din Iași au deschis un grup pe Facebook pentru mobilizare la vot în turul doi http://www.news.ro

Mai mulți tineri moldoveni care locuiesc în Iași au deschis un grup pe Facebook, pentru a mobiliza cetățenii basarabeni să vină la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după ce în primul tur, la Iași au votat doar 1.400 de persoane. Inițiatorii grupului estimează că în municipiu s-ar afla aproximativ 10.000 de studenți de peste Prut.

Grupul deschis de tinerii moldoveni pe Facebook se numește ”Basarabenii din Iași își aleg președintele”, scopul acetuia fiind mobilizarea cetățenilor din Republica Moldova stabiliți în Iași să se prezinte la turul al doilea al alegerilor prezidențiale la secția de votare care va funcționa în pe raza municipiului.

Igor Rotaru, unul dintre inițiatorii acțiunii, a declarat pentru News.ro că la secția din Iași au votat la primul tur doar 1.400 de persoane, iar pentru turul al doilea programat pe 13 noiembrie speră ca la urne să vină un număr dublu de alegători.

”În primul tur al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie au fost înregistrate la Iași doar 1.400 de voturi. Nu există statistici privind numărul de basarabeni cu drept de vot care locuiesc în Iași, dar o simplă estimare bazată pe numărul de tineri admiși la studii în Iași în ultimii ani indică un număr de aproximativ 10.000 de persoane. Grupul nostru de inițiativă constituit ad-hoc își propune să lanseze o campanie de mobilizare care să dubleze în turul doi numărul de voturi de la Iași”, a spus Igor Rotaru.

El a afirmat că marți seară a avut loc o primă întâlnire a membrilor grupului, pentru a stabili o strategie pentru următoarele zece zile, ținta fiind determinarea cetățenilor basarabeni din Iași care consideră că votul lor nu contează să meargă la urne.

”Știm că sunt multe persoane cu drept de vot dezinteresate sau care cred că votul lor nu contează. Către ei ne vom adresa, vrem să-i convingem că fiecare vot este important în acest tur doi. Vom derula acțiuni atât în mediul online, cât și în offline. Suntem un grup independent de partidele politice de peste Prut, dar ne declarăm susținerea pentru candidatul Maia Sandu, care va continua proiectul european în Republica Moldova”, a adăugat Igor Rotaru.

În Iași la primul tur al alegerilor prezidențiale a funcționat o secție de votare, în incinta Consulatului Republicii Moldova la Iași, situat în zona Copou, pe Aleea Grigore Ghica Vodă.

Și o tânără moldoveancă stabilită în Barcelona, Anastasia Condruc, a deschis un grup pe Facebook pentru a-i încuraja pe basarabenii de peste hotare să meargă la vot. Grupul se numește ”Adoptă un vot” și este format din persoane dispuse să le ofere cazare și transport persoanelor care nu locuiesc în localitățile în care sunt organizate secții de votare.

Sursa: news.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău