Moldovenii din diasporă: „Noi nu cedăm! Urna de vot nu-i urnă de gunoi” (Revista presei)

  • 25 Iunie 2018 09:26
Moldovenii din diasporă: „Noi nu cedăm! Urna de vot nu-i urnă de gunoi” (Revista presei) Poză simbol

Revista presei - 25 iunie.

Protest de amploare nonstop la Chișinău: alegătorii nu vor ceda până nu va fi validat mandatul primarului ales Andrei Năstase, titrează Evenimentul Zilei. Mii de oameni au ieșit duminică în stradă pentru a cere validarea mandatului  primarului de Chișinău ales, Andrei Năstase. Pentru aceeași cauză a protestat și diaspora moldovenească în circa 25 de țări ale lumii. În timpul protestelor de la Chișinău, mai multe autobuze cu polițiști au stat lângă Primărie și în spatele Guvernului, fiind gata să intervină în caz de necesitate, notează EVZ.

Mii de oameni au protestat duminică în PMAN, iar unii au petrecut noaptea în fața Parlamentului, reține și Timpul. În alte 25 de state, moldovenii au scandat: „Noi nu cedăm! Urna de vot nu-i urnă de gunoi”.

Reporterii Moldova.org a discutat cu mai mulți protestatari pentru a afla de ce au ieșit aceștia ieri în Piața Marii Adunări Naționale. Un protestatar venit tocmai de la Telenești, crede că „nu este un protest doar pentru susținerea lui Năstase. E mai mult o revoltă împotriva abuzurilor din domeniul justiției și a aparatului de conducere a statului.”

Ziarul de Gardă scrie că deși protestul a luat sfârșit, mai mulți manifestanți au rămas să vegheze pe iarba din fața Parlamentului. Unii protestatari vor aștepta în același loc până astăzi, când va fi ședința decisivă de validare a mandatului lui Andrei Năstase la Curtea Supremă de Justiție.

La Chișinău se iese în stradă împotriva clasei politice, nu pentru Andrei Năstase! – titrează Adevărul. În stradă au fost și cetățeni din afara orașului Chișinău, deși ei nu sunt afectați de această decizie, și votanți ai socialiștilor, și votanți ai partidelor actuale și susținători ale forțelor europene reformatoare dar mai ales mulți unioniști, scrie autorul. Totodată, el scrie că dacă ar fi să judecăm așa cum fac procurorii în cercetarea penală: cine este beneficiarul acestor acțiuni, ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva vorbim de acțiuni vădit antiguvernamentale și de destabilizare.

Expertul Dionis Cenușă încearcă să descifrează calculele PDM vizavi de invalidarea alegerilor. Într-o analiză IPN, el observă că invalidarea alegerilor prejudiciază interesele imediate ale Democraților, și că PDM revine de fapt la nivelul capitalului de imagine pe care l-a avut în 2016. Mai mult ca atât, PDM ar putea să piardă asistența macro-financiară, pentru care recent a depus eforturi suplimentare solicitate de către UE în privința Autorității Naționale pentru Integritate. Cu toate acestea, opinează expertul, guvernarea va obține un avantaj prin neadmiterea lui Andrei Năstase în prima sa funcție publică. Totodată, scrie politologul, în urma protestelor declanșate de către opoziția extra-parlamentară, Democrații vor putea testa capacitatea acesteia de mobilizare socială și receptivitatea cetățenilor la proteste. Al treilea avantaj presupune distragerea atenției de la votul mixt, care își pierde din actualitate pe fundalul crizei în jurul invalidării alegerilor. Dacă mandatul lui Andrei Năstase va fi validat astăzi de Curtea Supremă, guvernarea va avea mai multe șanse de a obține asistența macro-financiară a UE în luna iulie sau cel târziu la toamnă. Mai mult ca atât, crede Dionis Cenușa, pe fundalul dezbaterilor în jurul invalidării alegerilor poate fi lansată inițiativa de a reglementa utilizarea rețelelor de socializare pentru agitație electorală în timpul zilei alegerilor, după cum relatează IPN.

Portalul TRIBUNA analizează deja scenariile posibile după următoarele alegeri parlamentare. În opinia publicației un scenariu foarte probabil este acela ca PSRM să obțină majoritatea, mai ales că PSRM e cel mai avantajat partid și din punctul de vedere că în circumscripțiile uninominale alegerile se vor desfășura într-un singur tur. Un alt scenariu ar fi acela că PD și mai mulți deputați neafiliați creează o majoritate. „Un asemenea scenariu a fost deja implementat de PD și acum deține întreaga putere în stat, deși la precedentele alegeri a însumat mai puțin de o cincime din numărul total de mandate de deputat”, amintește Tribuna. Și un alt scenariu analizat de publicație este eventualitatea creării unei coaliții de guvernare dintre PD cu PAS și PDA. „PD a declarat că-și dorește acest lucru, în timp ce PDA și PAS resping categoric posibilitatea unei astfel de coaliții. Totuși, unii analiști admit că acest scenariu ar putea deveni real, dacă în joc vor intra și partenerii occidentali ai celor trei partide”, notează Tribuna.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău