Moldovenii de afară îi vor pe Leancă, Corman și Chirtoacă (Timpul)

  • 08 Septembrie 2014 09:13
Moldovenii de afară îi vor pe Leancă, Corman și Chirtoacă (Timpul)

REVISTA PRESEI DIN 8 SEPTEMBRIE

Scopul Rusiei sunt gurile Dunării și izolarea Ucrainei de Marea Neagră, scrie Adevărul. Publicația, care citează portalul liga.net, scrie că Rusia se pregătește să preia controlul tuturor porturilor ucrainene de la Marea Neagră, să ajungă la gurile Dunării și la hotarul cu România și Republica Moldova. "Forțele armate ucrainene se pregătesc intens pentru a respinge un atac asupra coridorului din sudul Ucrainei, ce cuprinde sudul regiunilor Zaporojie, Herson, Nikolaev și Odesa", susțin surse militare citate de liga.net. În același timp acestea nu exclud că la atacurile asupra Ucrainei ar putea participa trupele rusești din Transnistria și Crimeea.

Staționarea navelor militare rusești la 6 ore de granița României și conceptul „Novorossiya”, relansat de Vladimir Putin în aprilie și reluat de unul dintre liderii separatiști pro-ruși din Ucraina - desemnând intenția de recucerire a sudului Ucrainei ca teritoriu rusesc - sunt, în opinia președintelui României Traian Băsescu, motive suficiente pentru ca România să se pregătească pentru posibilitatea ca Moscova „să acționeze irațional” în încercarea de a ajunge la gurile Dunării la Chilia, scrie și Ziarul Național. Despre declarația lui Poroșenko, potrivit căreia rușii pot ajunge „până la București”, Traian Băsescu a menționat că acest scenariu nu este valabil. Oricât ar fi Rusia de mare putere, nu poți face față la 28 de state, a adăugat el.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Natalia Gherman și ministrul Educației Maia Sandu au anunțat ieri , în timpul acțiunii „PLDM pentru Europa”, că au aderat la Partidul Liberal Democrat din Moldova, notează Ziarul National. Maia Sandu a ales să devină membru al PLDM pentru a contribui la mișcarea înainte a R. Moldova, iar Natalia Gherman a declarat că este mândră că face parte din echipa PLDM, fiindcă aceasta „este capabilă să ducă R. Moldova în UE și să-i asigure un viitor european"..Ziarul remarca faptul ca la evenimentul organizat de PLDM în Piața Marii Adunări Naționale au participat circa o sută de mii de persoane, potrivit organizatorilor.

Moldovenii de afară îi vor pe Leancă, Corman și Chirtoacă în fruntea listei electorale, scrie Tmpul. Liderii ‎moldovenilor de peste hotare anunță că diaspora vrea ca partidele pro europene să meargă unite în alegeri, pe listă comună. Ei amenință că dacă apelul lor nu va fi luat în seamă, ar putea să boicoteze alegerile din noiembrie.

Istoricul Octavian Ticu afirmă în aceeași publicație ca la momentul actual este dificil de atins un nivel înalt al încrederii dintre partidele politice, deoarece competiția politică se desfășoară conform regulii jocului cu „suma zero”: venirea la putere a unui grup în urma alegerilor este percepută de ceilalți ca un pericol la existența partidului, libertății și proprietății membrilor săi. În opinia lui Octavian Ticu, partidele au nevoie de clarificarea mesajului prin definirea valorilor ideologice și afirmarea lor permanentă, să renunțe la tactica seducției și să transforme realitatea potrivit sistemului de angajamente asumate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău