Moldovenii, în căutarea stabilității de la celălalt capăt al lumii (Adevărul)

  • 25 Noiembrie 2015 09:49

Revista presei din 25 noiembrie

Adevărul scrie că ideea unui veritabil guvern tehnocrat ar putea fi de nerealizat în condițiile inculturii și a imaturității noastre politice. Indiferent de numele viitorului prim-ministru, acesta va fi unul de sacrificiu atâta timp cât domnul Plahotniuc nu va dori să iasă în față, la lumina reflectoarelor și să-și asume guvernarea, susține publicația. La urma urmei, dânsul și-a depus mandul de deputat, apoi s-a auto-suspendat din funcția de prim-vicepreședinte al PDM și s-a conformat modificărilor la Codul Audiovizualului, devenind oficial mogul de presă, prin deținerea a tocmai 4 televiziuni și 3 posturi de radio. Iar dacă punem la socoteală întreaga sa „experiență managerială”, obținem candidatul „ideal” pentru șefia Guvernului. Or nu asta și-au dorit tinerii în aprilie 2009? Se întreabă Adevărul.

Ziarul Național scrie că fostul premier Ion Sturza nu găsește inspirată ideea potrivit căreia Vladimir Plahotniuc să devină prim-ministru al R. Moldova. Indiferent ce jocuri se joacă la Chișinău, că ar stârni cele 90% de antirating, sunt oameni reali, care au ajuns la această concluzie pe măsura ce au evoluat situațiile la Chișinău. Și ele se asociază, cele negative, în mare măsură cu câteva figuri, una dintre dânsele este domnul Plahotniuc”, a declarat Ion Sturza într-un interviu pentru Radio „Europa Liberă”. Fostul premier îl îndeamnă voalat pe Plahotniuc să nu mai revină în viața publică din R. Moldova.

 În opinia analistului politic Iulian Chifu de la deschide.md, persoana Premierului e mai puțin importantă, odată ce va fi un profesionist, un cunoscător, va fi acceptat de toată lumea  și va putea să-și alcătuiască un guvern echilibrat politic, dar cu cei mai buni miniștri în domeniu. Editorialistul subliniază că PLDM și PDM sunt condamnate să câștige și să eșueze împreună. Împart responsabilitatea totală a creării guvernului pro-european reformist și al turbulențelor de pe piața internă din Republica Moldova, cu plusuri și minusuri, și trebuie să-și asume împreună, alături de toate celelalte partide pro-europene reprezentate în Parlament, responsabilitatea reformelor, a îmbunătățirii vieții cetățenilor și a combaterii reale a corupției, fără discriminări de natură politică sau protecționisme. Și, mai important, responsabilitatea reclădirii speranței pentru Republica Moldova și pentru cetățenii săi.

Moldovenii, în căutarea stabilității de la celălalt capăt al lumii, titrează Adevărul.  Ziarul scrie că cinci mii de cetățeni moldoveni au depus, în 2015, cereri pentru a participa la programul de strămutare în Federația Rusă. În fața consulatului rus de la Chișinău unde se depun cererile, majoritatea celor care își așteaptă rândul sunt vorbitori de limbă rusă. Ei vor să plece din Moldova cu orice preț, pentru că aici este haos, iar în Federația Rusă există o stabilitate și încredere în ziua de mâine, cred aceștia. După ani de zile în care mii de moldovenii au fost deportați, fără voia lor, în îndepărtata Siberie de către autoritățile sovietice doar pentru faptul că erau considerați „elemente antisovietice” sau „elemente sociale străine”, astăzi, sute de moldoveni aleg să se mute la celălalt capăt al lumii din propria voință. Criza economică, corupția și instabilitatea politică, spun ei, îi alungă din Republica Moldova, iar autoritățile de la Moscova îi atrag cu sume la care aici doar ar putea să viseze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău