Nicolae Negru: La alegerile prezidențiale, reprezentanții dreptei ar trebui să încheie un pact de neagresiune (Revista presei)

  • 13 Ianuarie 2020 09:50
Nicolae Negru: La alegerile prezidențiale, reprezentanții dreptei ar trebui să încheie un pact de neagresiune (Revista presei)

Analistul Nicolae Negru explică ”De ce Maia Sandu ar trebui să regrete alianța cu Dodon”, într-un editorial publicat de Ziarul Național. ”Alianța acumiștilor cu socialiștii i-a făcut pe unii unioniști să nu vadă vreo diferență între ei și să nu se prezinte la alegeri în municipiul Chișinău. Aceasta a fost una dintre cauzele principale ale eșecului suferit de Năstase. Maia Sandu s-ar putea confrunta cu aceeași problemă și trebuie să se gândească la o soluție de pe acum. Poziția „bățoasă”, inflexibilă nu permite să se tragă o linie și să se înceapă o nouă pagină în relațiile PAS cu unioniștii”.

Autorul se referă la viitoarele alegeri prezidențiale, subliniind că ”o puzderie de candidați i-ar deruta și îndepărta pe alegători, dar trebuie să fim realiști, după cum se vede nici măcar unioniștii nu vor merge sub un singur steag, odată ce Țîcu a anunțat că va candida. Putem doar insista ca reprezentanții dreptei să încheie un pact de neagresiune, de felul celui pe care Maia Sandu l-a încheiat cu Dodon în alegerile locale. Un asemenea pact ar avantaja-o în primul rând pe ea, căci va fi una dintre țintele principale ale atacurilor din partea concurenților electorali. Totuși, reținerea ar trebui să fie reciprocă, altfel va avea de câștigat „al treilea”, Dodon”, conchide Nicolae Negru.

Mită și trafic de influență în dosarul Sternioală? Procurorul de caz i-a scris procurorului general despre posibile intervenții ilegale”, titrează Ziarul de Gardă. Procurorul general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost informat despre un potențial trafic de influență și mită în dosarul care-l vizează pe fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală, bănuit de spălare de bani și îmbogățire ilicită. Potrivit unui document obținut de ZdG, procurorul anticorupție Roman Statnîi, cel care exercită urmărirea penală, l-a informat pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar și pe procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Serghei Gavajuc, că unul dintre martorii audiați în cadrul cauzei penale i-a comunicat că Oleg Sternioală nu va păți nimic deoarece acesta și-ar fi „hotărât” deja problemele și că va obține chiar pedepsirea procurorului de caz cu ajutorul unor persoane importante din Procuratura Generală. (…) Informațiile acumulate de procurori arătau că magistratul a acumulat, împreună cu membrii familiei sale, venituri legale de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință) însă, în aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale, a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei”, amintește Ziarul de Gardă.

Pe marginea aceluiași caz, portalul Anticorupție.md informează că procurorii și experții, după mai multe încercări, au reușit să ajungă în gospodăria fostului magistrat, Oleg Sternioală, învinuit într-un dosar de spălare de bani, pentru a-i evalua bunurile. Fostul vice-președinte al Curții Supreme de Justiție a deschis singur porțile, după ce a văzut echipa de intervenție pregătită să pătrundă forțat în gospodăria sa.

Aceeași publicație scrie și despre cazul procurorului Viorel Morari, fost șef al Procuraturii Anticorupție. ”Procurorii i-au înaintat lui Viorel Morari ordonanța de punere sub învinuire și au cerut mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție. Vasile Foltea, avocatul lui Viorel Morari, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că ordonanța de punere sub învinuire este ambiguă și neîntemeiată și se bazează pe declarațiile unui fost procuror anticorupție. „Singura probă invocată este declarația unui fost subaltern al lui Morari. Acuzatorii susțin că ar exista și documente care să confirme vinovăția clientului meu. Noi am insistat să ni le prezinte, dar ni s-a refuzat”, a precizat apărătorul. Potrivit Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care ar fi înregistrat-o contrar cerințelor legale, într-un dosar legat de frauda bancară.

Ziarul Național îl citează pe Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko. El susține că Uniunea Europeană urmărește cu atenție modul în care au loc procesele penale din ultimele luni în Republica Moldova și spune că cetățenii merită să trăiască într-o țară fără corupție, protejați de instituții în care pot avea încredere. ”Pe parcursul ultimelor luni, procurorii anti-corupție au făcut câțiva pași importanți în cele mai importante investigații penale. Moldova are nevoie de polițiști, procurori și judecători pregătiți să furnizeze rezultate reale în lupta împotriva corupției”, se arată în mesajul ambasadorului UE.

Europa Liberă publică un interviu cu avocatul Eduard Digore, care  a fost expert independent în cadrul Comisiei parlamentare privind ancheta referitoare la concesiunea Aeroportului Chișinău. ”Constatăm din nou că instituțiile statului nu-și îndeplinesc obligațiile care sunt potrivit legii date în sarcina acestora. De fapt, slăbiciunea acestor instituții ne dă posibilitatea să perpetuăm situația destul de gravă pe marginea acestui obiect”, subliniază avocatul. El mai constată că nu se cunoaște care sunt acțiunile procuraturii pe marginea Aeroportului Chișinău și care sunt cercetările care se efectuează pe marginea acestuia.

”Profesorii tot mai bătrâni și mai puțini”, își intitulează Moldova.org un material în care relatează că fiecare al patrulea profesor are vârsta între 50-59 de ani și majoritatea au peste 20 de ani experiență în domeniul învățământului. Numărul cadrelor didactice a scăzut considerabil, astfel încât astăzi unui profesor îi revin 12 elevi, cu unul mai mult decât anul precedent, iar tinerii constituie aproape 10 la sută din totalul cadrelor didactice, arată datele publicate recent de Biroul Național de Statistică. Una dintre cauzele actualei situații este, desigur, salariul mic, care a fost mărit de nenumărate ori, în ultimii ani, doar în promisiunile politicienilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău