Moldova.org | „Presa din Republica Moldova a primit un gol în propria poartă, iar rata încrederii în jurnaliști a mai coborât niște trepte urcate cu greu” (Revista presei)

  • 09 Septembrie 2021 09:48
Moldova.org | „Presa din Republica Moldova a primit un gol în propria poartă, iar rata încrederii în jurnaliști a mai coborât niște trepte urcate cu greu” (Revista presei)

„Uneori loviturile vin din interior” – titrează portalul Moldova.org. Într-un editorial semnat de Ana Gherciu, jurnalista se referă la impactul asupra imaginii presei independente a dezvăluirilor făcute de Natalia Morari, jurnalistă la TV8, despre relația ei apropiată cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, fugit în Londra și dat în căutare de organele de drept de la Chișinău. Autoarea constată că „presa din Republica Moldova a primit un gol în propria poartă, iar rata încrederii în jurnaliști a mai coborât niște trepte urcate cu greu. Noi suntem obișnuiți ca loviturile să vină din gașca politică, trolicească, a falsificatorilor de informații și a victimelor acestora. Astăzi ne lingem rănile cauzate de ai noștri. (…) Da, astăzi lovitura a venit din interior. Ne-a fiert un pic sângele-n vene, acum e timpul să ne liniștim. Iar pe tine, dragă cititor, te rog, nu ridica pe piedestal jurnaliști, chiar dacă ăștia spun ce vrei să auzi. Taxează dur minciunile, critică discriminarea și controversele. Iar dacă ți-a mai rămas un gram de încredere în presa moldovenească, susține-o”, subliniază jurnalista de la Moldova.org.

Sub titlul „Călătorie la capătul deontologiei”, Gazeta de Chișinău a adresat un memoriu Consiliului de Presă din Republica Moldova, cerându-i luarea de atitudine față de situația fără precedent creată de declarațiile jurnalistei Natalia Morari. „Solicităm Consiliului de Presă din Republica Moldova să ia, fără întârziere, atitudine publică în scandalul legat de cazul Natalia Morari/ TV8/ 7 aprilie 2009/ TV7/ Radio „Europa Liberă”/ și premiile acordate acesteia, precum și instituțiilor de presă pe care le reprezenta, de către organizații media naționale și internaționale”.

Europa Liberă relatează despre faptul că „Breasla jurnalistică din R.Moldova reacționează la dezvăluirile Nataliei Morari”. Mai multe organizații de presă din R. Moldova au reacționat la dezvăluirea de către jurnalista Natalia Morari a relației sale cu omul de afaceri controversat Veaceslav Platon, fugit în străinătate de cercetarea penală în R. Moldova. „Considerăm că relația Nataliei Morari cu Veaceslav Platon ar putea submina încrederea consumatorilor de media într-o presă liberă și independentă. „Regretăm declarația întârziată a Nataliei Morari. Gestul ei ar putea afecta imaginea TV8 drept o instituție media integră și independentă din punct de vedere a politicii editoriale”, se spune în declarația citată de Ziarul de Gardă, și semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice și Asociația Media Guard.

Un articol la același subiect publică și ziarul Libertatea, din România. În textul semnat de scriitorul din Republica Moldova, Vasile Ernu, el constată că „Știrea anului, probabil, în Republica Moldova: ziarista Natalia Morari anunță ceea ce ținea în secret, că tată copilului ei este nimeni altul decât Veaceslav Platon. (…) Dacă Natalia Morari este imaginea junalismului integru, anticorupție și prodemocrație, atunci Veaceslav Platon este imaginea corupției totale și a statului oligarhic. De aici vine și șocul. Pentru că această poveste ridică un set de întrebari. Departe de mine gândul de a judeca și condamna – mai degrabă, vreau să înțeleg fenomenul. Întrebarea centrală care și-o pun mulți este: în ce măsură în acest caz poate afecta viața privată credibilitatea și legitimitatea vieții profesionale? (…) Cert este că acest caz Morari-Platon este o lovitură dură adusă presei independente, și așa destul de fragile. E un caz din care avem mult de învățat și meditat”, conchide autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău