Moldova.org: ”Furtună a plecat. Începe furtuna” (Revista presei)
-
14 Septembrie 2020 09:51
Revista presei din 14 septembrie 2020
”Pensii indexate cu 1% și bonusuri electorale de 900 de lei”, titrează publicația Gazeta de Chișinău. Jurnaliștii amintesc despre faptul că Guvernul a decis în ședința din 3 septembrie să majoreze cu 1,07% pensiile, începând cu 1 octombrie. Drept urmare, pensia minimă va crește cu 12,11 lei. Tot atunci, cabinetul de miniștri a votat acordarea suportului financiar unic majorat de la 700 de lei, la 900 de lei, pentru mai multe categorii de beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat, al căror cuantum nu depășește 3000 de lei. (…) această indexare derizorie nu se potrivește deloc cu abordarea Partidului Socialiștilor și liderului său informal Igor Dodon, pe când nu se aflau la guvernare. Acum doi ani, pe când toate treburile în stat erau diriguite de Guvernul Filip și patronul acestuia – Plahotniuc, Dodon spunea că pensionarii merită indexări de 4-5 ori mai mari față de ce promiteau la acel moment democrații lui Plahotniuc. (…) Astfel, de la declarațiile bombastice ale președintelui Dodon făcute pe când nu avea puterea, privind indexări cu 20% de două ori pe an, s-a ajuns la o indexare de două ori pe an și calculată de fiecare dată în baza inflației din semestrul anterior. Drept urmare, în aprilie pensiile au fost indexate cu 4,83%, iar acum, în octombrie, cu doar 1,07%”.
Despre ”Bani luați din domeniul sănătății… în vremea pandemiei” scrie Iulian Ciocan pentru Europa Liberă. El își exprimă nedumerirea în legătură cu ”ajustările de fonduri” făcute de autorități. ”Urmare a acestei ajustări nefericite, au fost suspendate proiectele de investiții din sănătate, de 500 de milioane, în schimb a rămas practic neatins domeniul drumurilor. Ministrul Finanțelor spune că banii pentru reparația drumurilor nu pot fi atinși pentru că deja sunt prevăzuți în contractele cu diverse firme, iar în ceea ce privește fondurile din sănătate, au fost tăiați banii pentru proiectele de investiții care nu au început anul acesta, dar care vor continua în anii următori… Este o ciudățenie să scoți banii din sănătate atunci cînd ai cite 500-600 de infectați zilnic. La începutul pandemiei, înșiși conducătorii regretau că domeniul sănătății a fost neglijat ani de zile”, subliniază publicistul.
”Pe banii noștri: Furtună a plecat. Începe furtuna” – portalul Moldova.org face o retrospectivă a evenimentelor din ultima săptămână. ”În timp ce liderii de partide și alți pretendenți dau cu semnătura și copia de buletin pe la CEC, parlamentarii s-au adunat în prima ședință din acest an. Au dezbătut ca pentru câteva ședințe și câteva săptămâni, de parcă nu ar mai exista și alte zile când se pot aduna fără să fie chemați prin reabilitări. Între timp, unii candidați au colectat în timp record semnături. Mai rămâne un detaliu foarte important de făcut, și anume, să acumuleze măcar atâtea voturi câte semnături au prezentat la CEC. (…) Toată țara a „rămas mască” la declarația lui Nicolae Furtună, șef al ANSP despre faptul că „COVID-19 a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”. De fapt, această declarație a fost printre puținele lucruri din ultimii 10 ani când atât stânga, cât și dreapta au căzut de acord că Nicolae Furtună trebuie să plece din funcție. Desigur, gurile rele au sugerat că dacă Igor Dodon nu îi solicita lui Furtună demisia, acesta ar mai fi gestionat și azi criza de coronavirus din țară, demonstrând încă o dată că în Republica Moldova ești pus, rămâi și pleci din funcție doar cu patronajul politic necesar, de la „un prieten” de mai sus”, scriu jurnaliștii.