Moldova va avea un președinte sortit să înșele așteptările alegătorului - Revista presei

  • 19 Septembrie 2016 16:20
Moldova va avea un președinte sortit să înșele așteptările alegătorului - Revista presei

Revista presei din 19 septembrie 2016

Ziarul Național publică o ANALIZĂ a Principalelor CINCI CURENTE ale prezidențialelor 2016. Analistul politic, Igor Boțan, este convins că o bună parte dintre cei 23 de potențiali candidați la alegerile prezidențiale, în special cei independenți, fără suport din partea unor formațiuni politice, nu vor avea capacitatea să colecteze numărul necesar de cel puțin 15 mii de semnături pentru a fi înregistrați în calitate de candidați.

Totuși, potrivit lui Igor Boțan, indiferent de numărul candidaților ce urmează a fi înregistrați, mesajele acestora pentru cetățeni pot și grupate în cinci curente majore, mai mult sau mai puțin intercalate. Pro-românesc, unionist, pro-european guvernamental, pro-european de alternativă, pro-eurasiatic, decretului unic. Toate cele cinci curente au în vedere depășirea crizei în care s-a pomenit Republica Moldova în ultimii doi ani. Diferența constă în modalitățile prin care se dorește depășirea crizei.

Moldova va avea un președinte sortit să înșele așteptările alegătorului, susține editorialistul Petru Bogatu, citat de hotnews.md. Potrivit acestuia, alegătorii din Republica Moldova sunt informați, dar și manipulați de o manieră grosolană și agresivă. Riscul coruperii alegătorilor în scrutinul prezidențial din 30 octombrie nu va fi mai mic decât la alegerile anterioare pentru că mituirea nu are cum să fie eradicată într-un stat sărac și fără o justiție independentă, afirmă Petru Bogatu. Influența șefului statului asupra cursului politic va fi minimă sau chiar inexistentă, spune Petru Bogatu, subliniind că răspunderea o poartă și partidele care, în loc să explice oamenilor cum stau lucrurile în realitate, au pledat de-a lungul anilor într-un mod populist și demagogic pentru alegerea președintelui „de către întreg poporul”.

Despre cine și cum camuflează agitația electorală scrie Ziarul de Gardă. Ziarul subliniază că oficial, campania electorală începe la 29 septembrie 2016. Până la această dată, niciun potențial concurent electoral sau candidat înregistrat deja, nu are dreptul să desfășoare, sub nicio formă, agitație electorală. Realitatea este însă alta. Majoritatea pretendenților la fotoliul de șef al statului, 24 la număr, au intensificat activismul lor politic și camuflează agitația electorală sub forma unor campanii de informare despre avantajele integrării europene sau prin intermediul conferințelor, dezbaterilor la teme de actualitate.

Ziarul de Gardă mai scrie astăzi cum s-a votat la Tiraspol noua componență a Dumei de stat din Federația Rusă. Reporterii Ziarul de Gardă au mers azi la Tiraspol, vizitând câteva secții de votare. În preajma secțiilor de votare se aflau mai mulți militari echipați, purtând căști antiglonț. Aceștia încurajau oamenii să meargă la vot, conducând bătrânii în interiorul secțiilor de votare. Deși situația era calmă, fotografierea în incinta secțiilor de votare a fost strict interzisă, iar reporterii au fost preveniți să nu ia imagini nici din preajma locațiilor de vot, cum ar fi Palatul Republicii, punctul consular al Ambasadei Federației Ruse sau Casa Ofițerilor din Tiraspol. La Casa Ofițerilor din Tiraspol la amiază erau cozi kilometrice, iar la intrarea în secție oamenii erau controlați de un soldat înarmat. De altfel, pe teritoriul acestui punct de vot se aflau mai mulți militari înarmați și persoane în civil care urmăreau evenimentul. Lângă clădirea Casei Ofițerilor s-a dat și un concert pentru votanți unde interpreții, îmbrăcați și ei în haine militare, au cântat, între altele, „The wind of change” – „Vântul Schimbărilor”, un cântec notoriu al formației Scorpions despre „schimbările de mâine”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău