Gazul pentru regiunea transnistreană ar putea fi livrat prin gazoductul „Turk Stream”, începând cu 1 februarie (Revista Presei)
-
22 Ianuarie 11:40
Administrația separatistă pro-rusă de la Tiraspol forțează un nou refuz al Chișinăului în problema asigurării cu gaze a regiunii transnistrene prin scheme tenebre, scrie DW într-o analiză semnată de Vitalie Călugăreanu.
Condiția Chișinăului (comunicată Tiraspolului încă pe 2 ianuarie 2025) este ca gazele naturale pentru stânga Nistrului (Transnistria) să fie procurate de către MoldovaGaz de pe bursa europeană (ca și în cazul consumului malului drept al Nistrului), la preț de piață, și livrate către Tiraspoltransgaz numai după achitarea în avans a volumelor contractate. Altă soluție nu există, susțin decidenții de la Chișinău.
Totuși, autoritățile moldovene au anunțat că analizează varianta propusă de Tiraspol, cu achitarea gazului prin companii terțe – „analizează entitățile și conformitatea procedurii cu rigorile legale naționale și internaționale”. Până la această oră Guvernul moldovean nu a luat încă o decizie. Denumirile companiilor terțe, dispuse să achite gazul în locul Tiraspolului, încă nu au fost făcute publice, dar jurnaliștii moldoveni au aflat această informație. Situația oamenilor din stânga Nistrului degradează de la o zi la alta, subliniază DW. La sfârșitul lunii ianuarie se va epuiza și puținul gaz stocat în țevi, iar singurul bloc energetic al Centralei de la Cuciurgan, care arde ultimele rezerve de cărbune, se va opri. Asta înseamnă că Transnistria nu va avea energie electrică defel (acum oamenii au curent doar câteva ore pe zi). Regimul de la Tiraspol a refuzat inclusiv ajutorul umanitar propus de Chișinău, dar și propunerea Kievului de a trimite cărbune în Transnistria în schimbul curentului ce poate fi produs la Cuciurgan.
O schemă de livrare a gazelor în Transnistria a picat, dar a apărut alta, remarcă Mold-Street.
Soluția propusă de administrația de la Tiraspol privind furnizarea de gaze în regiune nu presupune cumpărarea gazelor de pe piață prin Moldovagaz, ci transportarea metanului achiziționat de altcineva până la hotarul Republicii Moldova, iar Moldovagaz să se ocupe doar de transportul acestuia pe teritoriul țării.
Soluția, însă, nu corespunde cu propunerile făcute de autoritățile moldovene, care presupune ca „Moldovagaz să achiziționeze pe bursa din Republica Moldova gazul natural și să-l livreze în regiunea transnistreană”. Ulterior, firma Natural Gaz DS SRL a anunțat că a încheiat un contract-cadru cu Tiraspoltransgaz pentru furnizarea de gaze. Anunțul însă a generat mai multe semne de întrebare, în condițiile în care liderul separatist a declarat că regiunea va primi gaze din Rusia ca ajutor umanitar. Potrivit unor surse de la Moscova, la care face trimitere MOld-Street, contractul Natural Gaz DS SRL cu Tiraspoltransgaz ar fi pentru două luni, pentru un volum de circa 3 milioane metri cubi pe zi și o valoare estimată de 164 milioane de dolari.
Această schemă de livrare a gazelor se pare că a picat și a rămas doar cea cu gazul livrat de Rusia ca „ajutor umanitar”, prin companii interpuse.
Gazul către Transnistria ar putea fi totuși furnizat prin Turcia, scrie NewsMaker.
Compania Ozbor Enterprises a rezervat pe 20 ianuarie capacități de transport pe gazoductul „Turk Stream” în volum de 3,1 milioane de metri cubi pe zi. Conform informațiilor publicate de „Kommersant”, capacitățile au fost rezervate pentru export în Transnistria, iar livrările ar putea începe deja de la 1 februarie. Sursele „Kommersant” susțin că se analizează posibilitatea livrărilor până în aprilie, iar valoarea financiară din partea Rusiei ar putea atinge 160 de milioane de dolari.
Pe 20 ianuarie, compania cipriotă Ozbor Enterprises a rezervat o secțiune a gazoductului „Turk Stream” cu o capacitate de aproximativ 3,1 milioane de metri cubi pe zi până la punctul de intrare „Strandja-2”, situat la granița dintre Turcia și Bulgaria, conform datelor platformei de tranzacționare RBP. Capacitățile au fost rezervate pentru o lună, începând cu 1 februarie. Din Turcia, gazul ar urma să fie transportat spre nord prin gazoductul Transbalcanic, care funcționează în regim revers. Cu toate acestea, anumite secțiuni ale conductei, până în Moldova, nu au fost rezervate în cadrul licitației lunare din 20 ianuarie. Printre acestea se numără segmentele de la granița Bulgariei cu România (punctul de intrare), de la granița României cu Ucraina (Isaccea-Orlovka) și de la granița României cu Moldova (gazoductul Iași-Chișinău). Capacitățile pot fi rezervate zilnic, însă această opțiune este mai costisitoare.
Drumurile moderne, la intersecție de interes național și drept privat, o investigație publicată de Anticorupție. Potrivit publicației, în ultimii cinci ani, 135 de proprietari ai 124 de terenuri au fost expropriați în cadrul lucrărilor de construcție, reabilitare, modernizare și extindere a drumurilor naționale realizate de autorități. Potrivit datelor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), suprafața totală a terenurilor este de 12,7021 ha, iar valoarea despăgubirilor achitate cetățenilor de către stat a fost de aproape 1 milion 244 mii lei. Un simplu calcul matematic arată că statul achită cetățenilor sub 1000 de lei pentru un ar de teren expropriat. Mai mulți proprietari de terenuri spun că rămân păgubași în urma acestor tranzacții, căci sumele oferite de stat nu corespund valorii de piață a terenurilor expropriate.