Moldova dintre Prut și Nistru – un teritoriu în cumpănă, niciodată sigur, mereu schimbător (Revista presei)

  • 27 Ianuarie 2023 09:41
Moldova dintre Prut și Nistru – un teritoriu în cumpănă, niciodată sigur, mereu schimbător (Revista presei)

Anul 2023 nu va fi mai puțin complicat decât 2022 din cauza crizelor și a războiului din Ucraina, care devine o tot mai mare amenințare pentru pacea și securitatea din regiune, scrie Petru Grozavu în Ziarul de Gardă. Lucrurile se complică și din considerentul că, la toamnă, vom avea alegeri, iar asta înseamnă și tensiuni politice în plus. Nu-i exclus să avem parte de noi proteste, marșuri antiguvernamentale și posibile tentative de lovitură de stat, în contextul războiului din Ucraina și amenințărilor tot mai frecvente din partea Moscovei că R. Moldova ar putea repeta „scenariul ucrainean”, dacă Chișinăul nu-și va revedea relațiile cu NATO.

S-ar părea că intenția Guvernului de a întări un pic armata națională, de a o aduce la condiție, ca militarii noștri să dispună de armament și transport funcțional, nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, căci asigurarea apărării și securității cetățenilor e una din funcțiile de bază ale oricărui stat, inclusiv Republica Moldova, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. Ciudat, după autor e ă  ideea că statele vecine cu Rusia nu au dreptul să se protejeze de Rusia, intrând în NATO, o împărtășesc și unii din Occident și chiar din România și China. În opinia unor analiști „obiectivi” de pretutindeni, NATO nu ar trebui să existe, sau să accepte noile state independente căci „incomodează” Moscova, îi subminează planurile ei revanșarde, îi amenință visul refacerii Rusiei istorice, adică URSS. Sigur, ei folosesc alți termini mai „obiectivi”, dar sensul e acesta: Rusia e mai suverană decât celelalte state suverane. Lozinca „Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele” încă nu și-a pierdut actualitatea.

Moldova dintre Prut și Nistru – un teritoriu în cumpănă, niciodată sigur, mereu schimbător, titrează DW.  Vitalie Ciobanu scrie că dacă Rusia va fi înfrântă în Ucraina, pentru prima dată în istoria ultimilor 300 de ani Moldova dintre Prut și Nistru nu va mai avea un hotar cu fosta împărăție. Frontiera Europei se va muta cu câteva mii de kilometri spre est iar tăblița cu denumirea bulevardului din inima Chișinăului va rămâne neschimbată... o vreme. La noi nu e niciodată sigur.

Mircea V Ciobanu de la Gazeta de Chișinău constată că venim dintr-un sistem construit pe principiul absolut al pilelor. Performanțele profesionale, competențele, cunoștințele, calitățile umane, moștenite sau educate în familie – toate acestea nu erau o garanție a succesului în societate și se spărgeau de pereții betonați ai sistemului.  E nevoie de multă tărie de caracter pentru a te opune acestui sistem, subliniază autorul. Se pare însă că nici actualul ministru al justiției, nici temerara președintă, care și-a făcut din lupta cu demnitarii corupți o cauză a vieții, nu au de gând să abandoneze câmpul de luptă. Iar soluția care ar fi garanția schimbărilor în opinia editorialistului de la Gazeta de Chișinău, ar fi : caracterul. Competențele sunt insuficiente.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău