Moldova Curată: Fără Porsche-uri de 11 mii de lei? Cum pot fi determinați demnitarii și funcționarii publici să declare valoarea reală a bunurilor (Revista prese)

  • 29 August 10:00
Moldova Curată: Fără Porsche-uri de 11 mii de lei? Cum pot fi determinați demnitarii și funcționarii publici să declare valoarea reală a bunurilor (Revista prese)

Consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Donald Trump va face joi o escală de câteva ore în capitala Republicii Moldova, scrie Europa Liberă, care trece în revistă vizitele altor oficiali americani de rang înalt în Republica Moldova. Doi secretari de stat și un vicepreședinte din SUA au ajuns la Chișinău în 28 de ani de independență. James Baker a fost primul secretar de stat american care a vizitat Republica Moldova după proclamarea independenței.

Europa Liberă amintește în acest context că fostul șef al diplomației moldovenești, Nicolae Țîu, care a fost și ambasador în SUA, declara că americanii au insistat mult timp, inclusiv secretarul de stat american de atunci, James Baker, care a vizitat Chișinăul în februarie 1992, ca Republica Moldova să ratifice Protocolul de la Alma-Ata, care punea bazele creării Comunității Statelor Independente (CSI), ca o condiție sine qua non de recunoaștere diplomatică de jure și deschiderea ambasadei americane în Republica Moldova. A urmat vizita secretarului de stat al SUA, Madeleine Albright, din septembrie 1994, care a avut loc într-un moment de maximă importanță pentru dezvoltarea tânărului stat ex-sovietic. (…) Republica Moldova a fost vizitată și de vicepreședintele american Joseph Biden în martie 2011, notează Europa Liberă.

Presa de la Chișinău scrie despre anunțul de ieri al liderilor coaliției de guvernare privind reforma justiției. ”Dodon a desenat pe o foaie cum trebuie să arate reforma justiţiei: „Vrem să-i evaluăm pe toţi de sus în jos”, titrează Adevărul. Ministerul Justiţiei a prezentat miercuri, 28 august, conceptul de reformă al justiţiei, eveniment la care a fost prezent şi Igor Dodon. În discursul său, preşedintele ţării a prezentat o foaie A4, pe care era desenată chiar de dânsul schema despre cum trebuie să arate reforma justiţiei, în opinia socialiştilor. „Ceea ce ne-am propus noi, comisia de evaluare trebuie să înceapă evaluarea de sus în jos. Evident ne punem ca scop să ajungem şi la judecătorii de jos”, a declarat Igor Dodon.

Selectarea viitorului procuror general, anevoioasă pentru guvernarea PSRM – Blocul ACUM”, conchide și Cotidianul. Următorul procuror general ar putea fi selectat după o implicare mai mare în proces a Ministerului Justiției. Cel puțin asta prevede noul proiect al reformei justiției, prezentat astăzi de ministra Olesea Stamate. În același timp, șeful statului Igor Dodon spune că sunt câteva păreri diferite față de opinia Guvernului, în ceea ce privește selectarea viitorului șef al Procuraturii Generale. Conform conceptului, procurorul general va fi ales de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în baza unei liste scurte propuse de Ministerul Justiţiei, care va organiza un concurs în acest sens, în condițiile în care în prezent procurorul este ales direct de CSP.

Și Ziarul de Gardă explică ”Ce presupune noul concept al reformei în sectorul justiției”. Astfel, la Curtea Supremă de Justiție se propune reducerea numărului de judecători de la 33 la 17, în urma unei evaluări a acestora de către o comisie formată din 18 membri, dintre care șase vor fi experți europeni. În ceea ce privește Procuratura Anticorupţie, s-a propus ca această instituție să se concentreze pe investigarea cauzelor de corupție mare, iar o parte din competențele actuale să fie transferate către Centrul Național Anticorupție (CNA). Cu referire la CSM, ministra Olesea Stamate a propus completarea numărului membrilor CSM cu încă trei membri, profesori titulari, doi dintre care să fie numiţi de Guvern şi unul de Preşedinţie. Schimbările de la CSP presupun și ele suplinirea numărului de membri cu încă doi reprezentanți ai societății civile, dintre care unul să fie desemnat de Guvern.

TVR Moldova îl citează pe fostul premier democrat, Pavel Filip, care a afirmat într-un interviu că ”PD „a greşit” între 7 şi 14 iunie, dar a predat puterea paşnic”. Întrebat ce a discutat cu fostul preşedinte al României Traian Băsescu la Bucureşti, Filip a spus că au fost discutate mai multe subiecte despre situaţia politică din Republica Moldova. Ulterior Pavel Filip a fost întrebat dacă Băsescu îşi menţine declaraţiile de la 7-8 iunie de la TVR MOLDOVA, unde spunea că PDM şi Vlad Plahotniuc au recurs la o lovitură de stat, Pavel Filip a spus: „Eu cunosc acele declaraţii ale domnului Băsescu. Da, domnia sa a reiterat că Partidul Democrat a greşit politic în acea perioadă. Eu îmi amitesc foarte bine acea perioadă când pe de o parte stăteau în picioare hotărârile Curţii Constituţionale, iar pe de altă parte aveam acea presiune care creştea”.

Fără Porsche-uri de 11 mii de lei? Cum pot fi determinați demnitarii și funcționarii publici să declare valoarea reală a bunurilor”, titrează Moldova Curată. Autoritatea Națională de Integritate vrea modificarea legislației care permite declararea bunurilor imobile și mobile la prețuri cu mult sub valoarea lor de piață, metode prin care pot fi ascunse eventuale averi nejustificate sau venituri ilicite. ANI intenționează să înainteze o propunere în acest sens Ministerului Justiției, care să stabilească, eventual, ce norme ar urma să fi modificate, pentru a acoperi această breșă legislativă. Moldova Curată a publică opiniile mai multor experți pe marginea acestui subiect.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
16,19 °C
cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,1 m/s
Mon
16 °C
Tue
17 °C
Wed
17 °C
Thu
16 °C
Fri
15 °C

Curs oficial BNM 20 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3507 -0.0000
USD 17.4143 -0.0000
RON 4.0695 -0.0000
UAH 0.7026 -0.0000
RUB 0.2721 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău