Moldova ar putea fi următoarea victimă a Kremlinului
-
10 Septembrie 2014 10:57
REVISTA PRESEI DIN 10 SEPTEMBRIE
Moldova ar putea fi următoarea victimă a Kremlinului, însă Uniunea Europeană nu se arată gata de a-i sări în apărare, susțin analiștii Institutului Legatum într-un amplu raport despre Republica Moldova, preluat de Adevărul. Ziarul scrie ca printre principalele motive care stau acum în calea integrării europene și care astfel lasă Moldova vulnerabilă în fața Federației Ruse se regăsește corupția. Sfera politică, justiția și presa din Moldova sunt monopolizate de un grup restrâns de persoane care folosesc puterea politică pentru a-și atinge propriile interese. Nu în ultimul rând, raportul scoate la iveală pericolul adus de presa controlată de un grup restrâns de politicieni și oameni de afaceri.
Adevărul mai anunță ca UE alocă 10 milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. Scopul este asigurarea unei alternative de aprovizionare cu gaze a municipiului Chișinău, cel mai mare consumator de gaze din Republica Moldova. Aceasta plată suplimentară se va efectua în 2015.
Ziarul Național se întreabă dacă aprecierea dolarului VA SCUMPI CARBURANȚII? Președintele Uniunii Importatorilor de Petrol, Valentin Bodișteanu, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că, deocamdată, carburanții nu se vor scumpi, chiar dacă dolarul crește, deoarece cotațiile la petrol pe piața internațională sunt în scădere.
Petru Bogatu scrie în Ziarul National ca mitingul de duminică al PLDM a arătat că presa a picat testul imparțialității, majoritatea televiziunilor de top ori au prezentat știri părtinitoare de la eveniment, ori au mimat reflectarea lui.Totodată, autorul constată că și analiza obiectivă și imparțială a evoluțiilor politice e o pasăre rară. Cine să încurajeze europenizarea clasei noastre politice? Cine să taxeze discrepanța dintre vorbe și fapte în partidele din Republica Moldova fără a fi acuzat că este angajat politic? Apare intrebarea în ziar.
Cât ne costă vizita delegațiilor oficiale? Se intereaza „Evenimentul zilei” . Ziarul a încercat să afle câți bani au fost cheltuiți cu ocazia vizitei celor 28 de reprezentanți ai statelor-membre ale UE, adunați la cea de-a IX-a Reuniune a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova. Evenimentul subliniază că cifrele privind costurile vizitelor delegațiilor străine în Republica Moldova nu sunt făcute publice, iar responsabilii încearcă în fel și chip să evite răspunsul la întrebările de acest gen din partea presei.
Kievul acuză: Refuzul Tiraspolului de a merge la negocierile de la Viena riscă să "destabilizeze regiunea", titrează Timpul. "Luând în considerare că invitațiile la negocieri au fost semnate de reprezentanți ai OSCE, Ucrainei și Rusiei, considerăm că decizia Tiraspolului ar putea complica procesul de negocieri și ar putea duce la destabilizarea situației în regiune", afirmă Kievul, care subliniază necesitatea de a desfășura negocieri doar la Viena. Diplomația ucraineană a îndemnat Transnitria să evite "orice acțiuni cu caracter distructiv, care pot afecta în mod negativ procesul de negocieri".