Moldova a încheiat colectarea datelor pentru cel mai complex studiu demografic – Generații și Gen

  • 08 Decembrie 2020 17:13
Moldova a încheiat colectarea datelor pentru cel mai complex studiu demografic – Generații și Gen

Zece mii de persoane cu vârsta între 15-79 de ani, de pe întreg teritoriul țării, au fost intervievate, pe parcursul anului 2020, despre schimbările și tendințele demografice din țara noastră.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, studiul Generații și Gen (GGS) care este cel mai complex sondaj demografic la nivel global,  reprezintă  un instrument de implicare a oamenilor în elaborarea  măsurilor de răspuns la provocările demografice cu care se confruntă actualmente Republica Moldova. Sondajul a colectat informații despre viața de familie, egalitatea de gen, relațiile dintre parteneri, numărul dorit de copii, planificarea familială, dialogul intergenerațional, echilibrul dintre muncă și familie, intenția de a emigra, bunăstarea economică și socială și alte aspecte importante din viața oamenilor. 

SGG desfășurat înainte și în timpul pandemiei COVID-19 oferă și o analiză complexă a impactului crizei pandemice asupra comportamentelor demografice, inclusiv modul în care au fost afectate relațiile de familie, veniturile și accesul la serviciile medicale și de primă necesitate. 

Astfel, rezultatele acestui studiu, care urmează să fie prezentate în anul 2021, vor oferi un tablou complet al populației țării noastre, servind drept bază pentru elaborarea unor politici demografice bazate pe drepturile și nevoile oamenilor.

Datorită faptului că acest studiu se desfășoară o dată la trei ani, timp de nouă ani pe același grup de persoane, autoritățile țării noastre vor putea monitoriza eficiența politicilor demografice și vor putea identifica măsurile necesare de răspuns la îmbătrânirea populației, fertilitatea joasă, migrația sporită,  speranța de viață joasă, în special în rândul bărbaților. 

Nelea Rusu, Secretar de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: ,,Importanța realizării studiului Generații și Gen în Republica Moldova constă în faptul că va oferi date complexe, care vor contribui semnificativ la identificarea priorităților și elaborarea unui Plan de Acțiuni  pentru a îmbunătăți situația demografică”. 

Potrivit Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), partenerul cheie în realizarea acestui studiu, SGG reprezintă mai mult decât o bază de date statistice despre diferite fenomene demografice, fiind vorba despre viața oamenilor, despre sănătatea și bunăstarea lor.

“Colectate și analizate calitativ, datele contribuie direct la dezvoltarea țării, deoarece identifică persoanele care riscă să fie excluse. Rezultatele acestui sondaj vor fi utilizate pentru monitorizarea Agendei 2030 în Republica Moldova și consolidarea rezilienței demografice”, a subliniat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA.

Studiul Generații și Gen este unul global, desfășurat până în prezent în peste 24 de țări. În anul 2020, a început o nouă rundă de pregătiri pentru realizarea SGG în Norvegia, Republica Cehă, Danemarca și Suedia.

În Republica Moldova, Programul Generații și Gen este coordonat cu suportul Fondului ONU pentru Populație, în parteneriat cu Biroul Național de Statistică și Institutul Interdisciplinar de Demografie din Olanda, fiind susținut financiar de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Fondul Parteneriatului pentru Dezvoltare India-ONU și UNFPA Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-1,76
Fum
Umiditate:80 %
Vint:0 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău