Moldova, spălătoria de bani a Mafiei ruse (Timpul)
-
11 Februarie 2013 16:35
Cotidianul relevă că peste 50 de milioane de dolari au tranzitat Moldova prin Banca de Economii, în drum spre conturile din opt țări ale Mafiei ruse, în 2008.
Pe acest caz a fost demarat un dosar penal, în urma unei plângeri înregistrate de procuratura moldovenească în luna iunie din partea unei firme de investiții financiare, Hermitage Capital Management, cu sediul în Marea Britanie. Din documentele obținute de Hermitage rezultă că o grupare de crimă organizată din Rusia – numită grupulKluyev – a virat în două conturi deschise la Banca de Economii a Moldovei, în anul 2008, 53 de milioane de dolari, bani delapidați dintr-un cont deschis la banca rusească Krainii Sever. În același timp, cei de la Hermitage Capital au indicat că, ulterior, banii din Moldova au fost transferați în multiple conturi din Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, dar și în Elveția și Honk Kong.Cei de la Hermitage susțin că membrii grupului Kluyev au delapidat sute de milioane de euro de la fiscul rusesc și au conspirat cu lideri ai Federației Ruse să îl ucidă pe Serghei Magnițki, expertul companiei Hermitage Capital Management, cel care a dezvăluit schema imensei fraude.
Constantin Tănasenotează în Timpul că nus-au stins încă ecourile războiului declanșat de accidentul de la vânătoarea din Pădurea Domnească, că un nou scandal de proporții, cu posibile consecințe dezastruoase, se conturează la orizont. Autorul se referă ladevalizarea Băncii de Economii a Moldovei de peste 1 miliardde lei.Ziarul amintește că despre atacuri raider din vara anului 2011 și despre accidentul de la vânătoarea din Pădurea Domnească am aflat de la Sergiu Mocanu; despre pericolul de falimentare a cele mai mari Bănci din Moldova, unde sunt păstrate economiile a sute de mii de oameni, aflăm de la consilierul comunist V. Gurău; despre faptul că mai multe persoane își retrag banii de la BEM, aflăm de la ex-membru PLDM, Fiodor Ghelici. De ce nu de la organele guvernamentale abilitate, întreținute din impozitele noastre, se întreabă Timpul.
O familie din Chișinău riscă să rămână fără apartament după ce a acumulat datorii la căldură de 85.000 de lei. Svetlana Obreja, de 60 de ani, ar putea fi dată afară din casă pentru neplata serviciilor. Femeia a crescut 14 copii. Acum, deși aceștia sunt majori, nu pot aduna împreună suma necesară de bani. Dacă le va fi confiscat apartamentul, vor rămâne pe drumuri 13 persoane, căci în casă, pe lângă proprietari, mai locuiesc încă cinci dintre copiii lor, dar care au și ei copii.
Mai multe șanse pentru bolnavii de epilepsie, titrează Adevărul. Un laborator dotat cu tehnologii performante, unde lucrează medici care au făcut stagii în Elveția, le oferă posibilități de însănătoșire celor tratați până nu demult în spitalele de psihiatrie. În Moldova aproape 30.000 de persoane suferă de această maladie.