Modificări la legea privind controlul tutunului, aprobat în prima lectură: Produsele IQOS și Glo, egalate cu țigările

  • 19 Iulie 2019 13:43
Modificări la legea privind controlul tutunului, aprobat în prima lectură: Produsele IQOS și Glo, egalate cu țigările

Produsele din tutun care nu ard, cum ar fi IQOS sau Glo, vor fi supuse acelorași reglementări și interdicții ca și țigările. Parlamentul a aprobat astăzi în prima lectură modificări la Legea privind controlul tutunului, Codul contravențional și Codul fiscal.

Astfel, aceste produse vor fi accizate la același nivel cu țigările simple, iar fumatul lor va fi interzis în spațiile în care este interzis fumatul țigărilor, transmite Bizlaw.

Totodată, pe fiecare ambalaj al produselor din tutun care nu arde vor fi plasate avertismentele ”Acest produs din tutun dăunează grav sănătății și creează dependență. Renunță acum!” și ”Acest produs din tutun conține gudron, nicotină, monoxid de carbon și alte substanțe nocive, care dăunează grav sănătății și creează dependență.” 

Deputații au aprobat și revenirea la o normă anterioară privivnd eliminarea alimentelor sau caracteristicilor produselor din tutun care să facă asociere cu produsele alimentare, cosmeticele sau jucăriile. Totodată, au fost aprobate modificări și completări care să asigure norme echitabile pentru produsele din tutun și produsele din tutun care nu arde cu referire la retragerea licenței.      

Pentru a-și produce efectele proiectul urmează a fi aprobat și în a doua lectură, iar ulterior publicat în Monitoriul Oficial. Intrarea în vigoare a acestuia este preconizată pentru 1 ianuarie 2020, pentru a oferi timp industriei de produse de tutun care nu arde să se conformeze reglementărilor. Produsele din tutun care nu arde plasate pe piață până la intrarea în vigoare a legii vor fi comercializate până la epuizarea stocului. 

Modificările au fost argumentate prin efectul negativ al acestor produse asupra sănătății.

Industria tutunului s-a opus acestui proiect, menționând că produsele IQOS nu pot fi comparate cu țigările obișnuite și nu pot fi supuse acelorași reglementări și interdicții. În acest sens, industria a prezentat și date ale unor cerctări științifice ce ar demonstra reducerea riscului de apariție a bolilor asociate fumatului și nivelul semnificativ mai redus al compușilor dăunători din aerosolul generat de IQOS, în comparație cu fumul de țigară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău