Modificarea procedurii de selectare a unor membri CSM a provocat discuții în Parlament, iar inițiativele opoziției - respinse

  • 06 Februarie 2020 14:20
Modificarea procedurii de selectare a unor membri CSM a provocat discuții în Parlament, iar inițiativele opoziției - respinse

Parlamentul s-a întrunit astăzi în prima ședință din actuala sesiune. Opoziția a propus introducerea pe ordinea de zi a mai multor inițiative și proiecte de legi pe care le-a elaborat în ultimul timp, dar toate solicitările au fost respinse. Mai multe discuții a provocat în plenul Parlamentului un proiect de modificare a procedurii de selectare a unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Deputații s-au întrunit în prima ședință din sesiunea de primăvară-vară având, pe agendă 15 chestiuni. Deputații fracțiunilor Blocului ACUM au solicitat includerea pe ordinea de zi a mai multor proiecte pe care le-au prezentat în ultima perioadă, precum instituirea unei comisii de anchetă care să examineze spălările de bani de proporții în cadrul așa numitei operațiuni „Laudromat”, a unei comisii care să examineze circumstanțele violențelor din 7 aprilie 2009, stabilirea moratoriului asupra controalelor de stat la întreprinderile mici și mijlocii, o lege prin care să fie puse în aplicare prevederile Declarației de Independență cu privire la utilizarea limbii române în documentele și legile din Republica Moldova, și altele.

Toate propunerile au fost respinse, inclusiv cea a deputatului PAS Sergiu Litvinenco privind modificarea procedurii de desemnare a unor membri ai Consiliul Superior al Magistraturii. Inițiativa presupune ca membrii Consiliului din rândul profesorilor de drept titulari să fie selectați de o comisie specială apolitică și nu de Comisia juridică a Parlamentului.

Președintele Comisiei juridice, socialistul Vasile Bolea, a menționat însă că deja a fost elaborat regulamentul de selectare a celor patru membri, iar astfel de inițiative nu fac decât să blocheze activitatea CSM.

Modificarea procedurii de selectare a unor membri CSM a provocat discuții în Parlament, iar inițiativele opoziției - respinse

Pe de altă parte, Sergiu Litvinenco susține, făcând referire și la un aviz al Comisiei de la Veneția, că în conformitate cu actualele prevederi, există riscul ca membrii CSM să fie subordonați politic.

Amintim că amendamentele la Legea cu privire la CSM au fost votate la sfârșitul anului trecut și au intrat în vigoare la 31 ianuarie. Printre acestea este și majorarea numărului de membri ai CSM de la 12 la 15. Guvernul a cerut avizul Comisiei de la Veneția asupra acestui proiect, dar a fost votat de deputații PSM și PDM până la publicarea avizului. Aflat în vizită la Chișinău, la 20 decembrie, președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio s-a arătat deranjat de faptul că majoritatea parlamentară a votat proiectul respectiv de lege fără a aștepta avizul instituției pe care îl solicitase Guvernul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău