”Miza riscantă a jocurilor lui Lavrov cu Galbur” (Ziarul Național)

  • 11 Aprilie 2016 09:25
”Miza riscantă a jocurilor lui Lavrov cu Galbur” (Ziarul Național)

Revista presei din 11 aprilie 2016

Scandalul dezvăluirilor din Panama nu a reușit să genereze, în Republica Moldova, reacțiile necesare pentru discuții mai profunde, constată Silviu Tănase în ziarul Timpul. Scandalul Panama Papers vine să arate cât de departe au mers bogații pentru a fi forțați să plătească aceleași taxe ca și săracii. Un angajator, în Republica Moldova, dacă vrea să plătească un salariu minim pe economie, este taxat de stat cu aproape 70%. Adică, pentru fiecare 1000 de lei plătiți unui angajat, statul ia 700 de lei. În același timp, marii „binefăcători” ai Republicii Moldova, evită să plătească taxele aici și își păstrează capitalul în zone, în care taxarea e în jur de 5%. Povara fiscală pe umerii maselor cu salarii minime/medii este uriașă, în timp ce elitele, care conduc aceste state și fac afaceri de milioane, evită să plătească aceleași taxe, concluzionează autorul.

Și Jurnalul de Chișinău comentează că în afară de unele discuţii sporadice pe reţelele de socializare şi o reflectare ceva mai insistentă în presă, scandalul Panama Papers nu prea a tulburat liniştea de pe malurile Bâcului. Cu cât se află mai la răsărit beneficiarul serviciilor firmei de avocatură Mossack Fonseca, cu atât opinia publică este mai indulgentă faţă de matrapazlâcurile acestuia prin off-shore-uri. Ziarul observă că afaceriştii moldoveni se folosesc de off-shore-uri mai apropiate, cum ar fi Ciprul sau zonele libere din Marea Britanie sau Olanda. Iar dacă vor fi continuate investigaţiile, pot fi găsite lucruri interesante dat fiind faptul că unele persoane din lista moldovenească sunt cu siguranţă interpuse. Adică beneficiarul real al off-shore-ului a folosit identităţile unor anonimi pe numele cărora au fost deschise firmele respective. În Republica Moldova de off-shore-uri cel mai frecvent sunt legate renumitele atacuri raider.

Petru Bogatu atenționează în Ziarul Național asupra ”mizei riscante a jocurilor lui Lavrov cu Galbur”. Deși luni, la Moscova, șeful diplomației moldovenești n-a acceptat să stea smirna în fața lui Serghei Lavrov, îndărătul dialogului lor s-a întrezărit pericolul revenirii Chișinăului la politica vițelului blând care suge de la două vaci. Ministrul rus de Externe a sugerat foarte apăsat că Rusia vrea neutralitate eternă pentru Republica Moldova și statut special pentru Transnistria. În afară de aceasta, el își dorește să rămână garantul reglementării transnistrene și se pronunță pentru reluarea negocierilor. Tonul de mentor șiret al primului diplomat al președintelui Putin, ținuta deșănțată dau de bănuit. Aluziile privind redeschiderea pieței ruse, iar pe de altă parte, recrutarea tinerilor pe teritoriul Republicii Moldova pentru armata regulată a Federației Ruse arată că Moscova iarăși folosește biciul și turta dulce în relația cu autoritățile de la Chișinău”, comentează Petru Bogatu.

Analistul Iulian Chifu îl apreciază pe viitorul Ambasador al României la Chişinău  - ”un diplomat de carieră îndărătnic şi tenace”. Daniel Ioniţă e cea mai bună alegere a momentului pentru România şi Republica Moldova, potrivit analistului. Totodată, Iulian Chifu, remarcă faptul că actualul Ambasador Marius Lazurca, şi-a îndeplinit rolul într-o perioadă cu totul diferită. A venit în Republica Moldova după evenimentele din 7 aprilie, într-o perioadă de frământări majore, dar cu o conducere pro-europeană, coaliţii succesive, bătălii interne, rivalităţi şi căderi succesive de guverne, eşec în alegerea Preşedintelui în Parlament şi suite de alegeri anticipate. Expertul mai atenționează că urmează vremuri tulburi, cu schimbări majore în arena internaţională, cu război de falie în Estul Ucrainei şi presiuni multiple la Chişinău, cu alegeri prezidențiale, vremuri care ar putea duce chiar la reorientarea strategică a Republicii Moldova spre Est, ba chiar ar putea aduce o federalizare şi debalansare a votului în alegerile generale viitoare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
10 °C
nori împrăștiați
Umiditate:23 %
Vint:4,1 m/s
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
8 °C
Mon
7 °C
Tue
9 °C

Curs oficial BNM 02 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0693 0.1074
USD 18.3389 0.1131
RON 4.1569 0.0218
UAH 0.6624 0.0055
RUB 0.2328 -0.0006
Arhivă Radio Chișinău