Mișcarea Politică UNIREA condamnă declarația lui Igor Dodon, potrivit căreia limba rusă trebuie introdusă în lista obligatorie a obiectelor școlare

  • 17 Octombrie 2020 12:32
Mișcarea Politică UNIREA condamnă declarația lui Igor Dodon, potrivit căreia limba rusă trebuie introdusă în lista obligatorie a obiectelor școlare

Mișcarea Politică UNIREA condamnă declarația lui Igor Dodon, potrivit căreia limba rusă trebuie introdusă în lista obligatorie a obiectelor școlare. MPU amintește că Declarația de Independență a RM, Constituția și Hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prevăd ca limba oficială în RM este limba română.

„Impunerea studiului obligatoriu al limbii ruse, discriminează și vine în contradicție cu drepturile celorlalte comunități etnice din RM, subliniază o declarație a MP UNIREA. Este firească studierea și cunoașterea  limbii române, ca limba oficială, de către toți cetățenii RM, cu respectarea drepturilor minorităților etnice conlocuitoare. Limba rusă, care aparține uneia dintre minoritățile etnice din RM, nu poate fi pusă mai presus, prin studiere obligatorie, față de limbile ucraineană, găgăuza, bulgară,  precum și alte limbi vorbite pe teritoriul RM. Limba rusă nu poate fi mai presus, nici de limba română, care este limba oficială a statului nostru.

Expunerea repetată, în campania electorală, de către Igor Dodon a tezei, privind obligativitatea studierii limbii ruse în școli, este calificată de către Mișcarea Politică UNIREA și de către Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului Electoral UNIREA la alegerile prezidențiale drept o declarație de intenție prost camuflată  de a impune limba rusă drept a doua limbă de stat în Republica Moldova, o „datorie” mai veche a lui Igor Dodon în fața creditorilor săi de la Moscova”.

Mișcarea Politică UNIREA și Dorin Chirtoacă, declarară că „vor face uz de toate instrumentele legale, pentru a bloca această inițiativă anti-constituțională și anti-românească a lui Igor Dodon și a Kremlinului din spatele său, iar cel mai puternic și rezultativ „remediu” în acest sens, este un vot puternic al românilor basarabeni împotriva lui Igor Dodon pe 1 noiembrie”.

 

Igor Dodon, care candidează din nou pentru funcția de președinte, a declarat în cadrul emisiunii on-line „Igor Dodon răspunde”, din 16 octombrie, că limba rusă trebuie să redevină obiect obligatoriu de studiu în școli.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău