”Mișcarea patriotică unionistă”: Platforma ”Demnitate și Adevăr” manipulează protestatarii

  • 16 Septembrie 2015 18:59
”Mișcarea patriotică unionistă”: Platforma ”Demnitate și Adevăr” manipulează protestatarii

14 ONG-uri, membre ale ”Mișcării patriotice unioniste”, condamnă protestele din centrul capitalei, și în special acțiunile liderilor Platformei ”Demnitate și Adevăr”, învinuind-ui de manipulare și interese de grup.

Potrivit acestora, unica soluție viabilă pentru a pune capăt crizei profunde prin care trece Republica Moldova este reprezentarea protestatarilor de către un Comitet Național lărgit, care să reprezinte interesele întregii populații a Republicii Moldova și pledarea pentru unirea cu Romania.

În opinia reprezentanților Organizației obștești ”Mișcarea patriotică unionistă”,  organizatorii manifestației ar dori să folosească cetățenii pentru a destabiliza societatea.

Scriitorul și publicistul Andrei Strâmbeanu, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova crede că acțiunile organizatorilor protestelor nu au nimic comun cu interesele oamenilor simpli și sunt parte a unui scenariu de a aduce la putere forțe pro-ruse, care ar pune în pericol parcursul european al Republicii Moldova.

„Mi s-a interzis în repetate rânduri să vorbesc în fața mulțimii. Mi s-a spus ca nu e momentul să vorbesc despre integrare europeană și unire. Am văzut cum a fost lovit un tânăr care venea cu tricolorul. Așa încep marile mârșăvenii, de la faptele mici. Sunt îngrijorat. Încă nu au venit la putere și deja introduc dictatura. În spatele ”DA” nu stă sărăcia, stau interese ale unor persoane, ale unor țări. Nu am sa ma mir dacă rădăcinile protestelor duc la Moscova. Se produce acum transnistrizarea Republicii Moldova”, a declarat Andrei Strâmbeanu.

În opinia reprezentantului Mișcării Unioniste ”Tinerii Moldovei”, Constantin Codreanu, organizatorii protestului - Platforma Demnitate și Adevăr este o entitate extrem de pestriță și imprevizibilă, în care adevărații lideri morali ai neamului  ”strălucesc prin absență”. În opinia acestuia unica soluție pentru a depăși criza profundă prin care trece Republica Moldova, a combate corupția și a face ca sistemul să funcționeze este unirea cu România, lucru pe care și-l doresc o bună parte din protestatarii adunați în centrul Chișinăului.

„Platforma ”DA” sunt niște provocatori. Chiar dacă se băteau cu pumnul în piept că nu vor la putere, mai nou au anunțat crearea uni partid politic. Singura soluție viabilă pentru statul falimentar Republica Moldova este unirea cu România. Acolo funcționează legea. România e un stat de drept, unde se respectă valorile fundamentale, un stat bogat. Acolo vom fi în siguranță. Nu înțelegem de ce organizatorii protestelor, care se declară pro-europeni ne închid gura.  Suntem în centru și nu vom pleca de acolo. Unirea este singura soluție, mai ales că mulți dintre protestatari își doresc asta”, a declarat Constantin Codreanu. 

În replică, Unul din liderii protestatarilor din Piața Marii Adunări Naționale, Chiril Moțpan, a respins învinuirile aduse de către ”Mișcarea patriotică unionistă”, sugerând, la rândul său că membrii acesteia ar sta în serviciul structurilor oligarhice de la guvernare.

„M-a surprins această atitudine. Sper să avem un dialog cu ei în timpul apropiat, să clarificăm anumite lucruri. Eu aș vrea totuși să văd cine este în serviciul cetățeanului și cine este în serviciul oligarhilor. Cred că ei”, a mărturisit Chiril Moțpan.

Din componența „Mișcării Civice Patriotice fac parte  14  ONG-uri ale veteranilor războiului de pe Nistru, războiului din Afganistan, ONG-uri unioniste și organizații de apărare a drepturilor omului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău